Tips voor citytrips

Getty Images

Een stedentrip is een leuk en inspirerend tussendoortje. Wil je niet te veel uitgeven? Niet te lang reizen? En de toeristenmassa’s vermijden? Wij hebben de tips voor je.

Kies je stedenreis

Marjan van der Vlies van www.stedentrips.nl tipt: “Het voor- en najaar zijn natuurlijk fijne seizoenen voor zuidelijke steden, maar denk ook eens aan de winter. In Rome is het overdag vaak zo’n 13 graden in januari en het is er levendig, maar niet druk. Wil je ’s zomers op stedentrip, dan zijn steden aan zee of met veel water een fijne optie. Verrassend is bijvoorbeeld New York: op een warme dag ga je lekker het water op met een van de gratis ferry’s. Het prijspeil is natuurlijk ook belangrijk. In Praag of Boedapest gaat je euro wat langer mee dan bijvoorbeeld in Venetië of Londen. Kleine steden worden ook steeds populairder: Bilbao, Dublin, Valencia en Lissabon zijn gemakkelijk te belopen.

Getty Images

Rome in de winter

Gezellig met de bus…

Arne van de Hoek van www.effeweg.nl: “Wie met de bus op stedenreis gaat, hoeft niet zelf een onbekend, druk centrum in met de auto, om vervolgens ook nog eens een parkeerplekje te moeten zoeken. Maar ook de flexibiliteit van busreizen, zeker ten opzichte van vliegen, wordt opvallend vaak genoemd als reden om voor een busreis te kiezen. Kan je reispartner onverhoopt niet en iemand anders wél, dan is het bij busreizen vaak geen probleem om dat aan te passen. En zie je dat het mooi weer wordt volgende week in Krakau of Londen, dan kun je vaak voor een schappelijke prijs nog een last-minute boeken. De prijzen schieten niet ineens omhoog naar­mate de reisdatum nadert.”

Getty Images

Zonsopgang in Krakau

Linda’s citytrip-tips 

Reisjournalist Linda van de Pavoordt noemt haar favoriete verrassende citytrips in Europa: 

Zürich: een verrassend leuke, relaxte stad met veel ‘zuurstof’: parken, riviertjes, uitzicht op de omringende bergen en een gigantisch meer. Heel leuk om doorheen te fietsen en de verschillende wijken te ontdekken, van historisch tot hip.

Thessaloniki: het was liefde op het eerste gezicht met deze Griekse, culinaire stad aan zee. Levenslustig, met ontzettend veel terrasjes, barretjes en restaurants. En werkelijk óveral kun je lekker eten.

Malmö: een heel leuke combinatie met Kopenhagen. Met de trein ben je via de Øresundbrug binnen no-time van het Deense Kopenhagen in het Zweedse Malmö. Tip: bezoek Ribersborg Kallbadhus uit 1898 voor een ontspannende sauna en koel daarna af in zee. Op en top Zweeds.

Getty Images

Het bekende Turning Torso gebouw in Malmö

Dichtbij en toch ver weg 

Geen zin om te vliegen of ver te rijden? Deze leuke steden liggen vlakbij!
In België:
• Namen – 2.30 uur 
• Luik – 2 uur 
• Gent – 2 uur
In Frankrijk:
• Lille – 3 uur
In Luxemburg:
• Luxemburg – 4 uur
In Duitsland:
• Keulen – 2.30 uur
• Bremen – 3.30 uur
• Hannover – 3.30 uur
• Frankfurt – 4 uur

…of met de trein

Denk bij een stedentrip ook eens aan de trein als alternatief voor het vliegtuig of de auto. Je bent er vaak net zo snel, want je reist van stadscentrum naar stadscentrum en het in- en uitchecken gaat veel sneller dan op de luchthaven. Met de Eurostar reis je naar Londen, met de Thalys naar Parijs of neem de internationale trein naar Hannover of Berlijn. Met één overstap in Brussel kun je zelfs binnen acht uur in het zonnige Aix-en-Provence in het zuiden van Frankrijk zijn.

Twee steden tegelijk

Sommige steden liggen dicht bij elkaar. Of ze zijn op één reis gemakkelijk te combineren. Wie bijvoorbeeld met Icelandair naar New York vliegt, kan vaak zonder extra kosten een stopover van een paar dagen maken in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. En wie Tel Aviv in Israël bezoekt, is met de trein binnen een uur in Jeruzalem: twee totaal verschillende steden in één trip. Of kies voor een reis langs meerdere steden. Zo biedt Bolderman Excursiereizen een stedenreis langs Berlijn, Dresden, Leipzig en Potsdam aan.

Bron 
  • Plus Magazine