Slechte score bij vakantiequiz

Getty Images

Nederlanders zijn slecht op de hoogte van verkeersregels en -borden in vakantielanden. Dat blijkt uit de ANWB Vakantie Verkeersquiz. Er zijn zes versies, voor zes populaire vakantielanden. De quiz is de afgelopen twee jaar meer dan 120.000 keer ingevuld.

Elke quiz telt tien vragen over verkeersregels, borden, milieuzones, tol- en tankstaitons. De Franse quiz werd het beste gemaakt. 28 procent van de deelnemers maakte vijf of meer fouten. De slechts gemaakte quiz is de Duitse. Meer dan de helft van de deelnemers, 58 procent, gaf vijf of meer keer een fout antwoord op de tien vragen.

Fouten werden vooral gemaakt bij minder bekende regels en borden. Zo gaf 88 procent van de deelnemers een fout antwoord op een vraag over een Italiaans bord voor verplichte minimum snelheid.

Veel Nederlanders hebben moeite met de maximum snelheid buiten de bebouwde kom. Ook de interpretatie van buitenlandse voorrangsregels gaat regelmatig niet goed. Op de weg kunnen zulke fouten gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid en de kans op boetes.

Auteur