Zo laad je je apparaten op in het buitenland

Getty Images

Je mobiele telefoon, camera en elektrische tandenborstel moeten op vakantie worden opgeladen. Daarvoor heb je vooral buiten Europa een verloopstekker en vaak een omvormer nodig. Om te voorkomen dat je die tegen dure prijzen ergens moet kopen, geven wij handige tips.

Controleer dit voor je vertrek

1.    Is het stopcontact afwijkend op mijn reisbestemming?
2.    Heeft het stroomnet een ander voltage op mijn reisbestemming?
3.    Zijn de apparaten die ik meeneem geschikt voor meerdere netspanningen?

-    Is alleen het stopcontact afwijkend? Dan volstaat een verloopstekker. Bijvoorbeeld in Groot-Brittannië en Zwitserland. Want daar is de netspanning 220 volt, net als bij ons. In dat laatste land heb je trouwens alleen voor geaarde stekkers een verloopstekker nodig.

-    Let op: een verloopstekker zorgt alleen dat je Nederlandse apparaat in het buitenlandse stopcontact past. Hij verandert niet de netspanning! Wijkt ook de netspanning af? Dan heb je ook een zogenaamde omvormer nodig. Die verandert de lokale netspanning van 110 volt naar 220 volt.

-    Landen met een afwijkende netspanning van 110 volt zijn vooral de landen in Noord- en Midden-Amerika zoals VS en Canada en Mexico, en verder Japan.

-    Wie veel reist, vooral buiten Europa, is met een zogenaamde wereldstekker goedkoper uit dan met losse stekkers. Zo’n stekker kost tussen 20 en 30 euro en is voor de meeste landen geschikt. Extratip: koop er een die ook enkele USB-aansluitingen bevat. Dat is handig voor het opladen van bijvoorbeeld je laptop of navigatie-apparaat.

-    Sommige omvormers hebben ook een reisstekker ingebouwd. Die zijn niet aan te raden omdat ze maar in één land kunnen worden gebruikt. Koop liever een losse stekker en een losse omvormer.

-    Wat niet iedereen weet, is dat apparaten die door veel mensen op reis worden meegenomen - zoals een scheerapparaat, elektrische tandenborstel en mobiele-telefoonoplader - meestal geschikt zijn voor meerdere voltages. Dan hoef je dus geen omvormer maar alleen een verloopstekker mee te nemen. Kijk of op het apparaat deze tekst staat vermeld: “Input: 100-240V, 50/60 Hz”. Raadpleeg bij twijfel de website van de fabrikant.

-    Wil je weten welk stopcontact er op je reisbestemming wordt gebruikt? Ga dan naar www.wereldstopcontacten.nl.

-    Ten slotte: het loont de moeite om hier voor vertrek aandacht aan te schenken als je weet dat er in de hele wereld maar liefst 14 verschillende stekkers worden gebruikt!

Auteur