'Huurders hebben recht op dubbel glas'

Volgens de Woonbond hebben huurders recht op dubbel glas en kunnen ze dat desnoods afdwingen bij de rechter.

Dat blijkt uit een uitzending van het TV-programma ''Kassa!''

Stichting !WOON, die huurders helpt in Amsterdam en omstreken, loopt voorop in het regelen van dubbel glas in huurwoningen. HR++ dubbel glas leidt vaak wel tot een hogere huurprijs, maar het betaalt zichzelf terug via een lagere energierekening en meer comfort in huis.

In eerste instantie bemiddelt de stichting tussen huurders en verhuurders voor het plaatsen van dubbel glas, maar als dat niet leidt tot het gewenste resultaat, stapt de stichting naar de rechter. De huurder hoeft zo niet op te draaien voor dure juridische procedures.

We schreven al eerder over het recht op dubbel glas, maar weinig huurders maken daar gebruik van. Huurders laten zo massaal geld liggen, vooral omdat ze er niet van op de hoogte zijn, stelt de Woonbond.

Recht op isolatie van buitenmuren, dak of vloer

"Huurders hebben wettelijk gezien ook recht op isolatie van buitenmuren, het dak of de vloer en vervanging van een CV-ketel die ouder is dan tien jaar door een ketel met minimaal 80 procent", aldus Vincent Feith van Stichting !WOON, in de uitzending van Kassa!.  "Deze procedures voeren wij echter niet, omdat deze woningverbeteringen zouden leiden tot een te hoge, onbetaalbare huurprijs."

Huurwoningen met enkel glas niet meer van deze tijd

De Woonbond, die opkomt voor huurders, vindt dat het eenvoudiger gemaakt moet worden voor huurders om een beter geïsoleerd huis te krijgen. "Er zijn in ons land nog honderdduizenden huurwoningen met enkel glas. Dat is niet meer van deze tijd. Via een procedure bij de Huurcommissie is het nu echter niet mogelijk om isolerende maatregelen af te dwingen bij de verhuurder, omdat die niet worden gezien als een gebrek aan de woning. Dit zou mogelijk gemaakt moeten worden zonder dat daar een huurverhoging tegenover staat", aldus woordvoerder Marcel Trip.

Ook het bevriezen van de huur van woningen met een laag energielabel zou verhuurders kunnen stimuleren om te verduurzamen, volgens de Woonbond.