Wordt Alzheimer behandelbaar?

Amerikaanse onderzoekers melden onlangs dat zij op het spoor zijn van een behandeling van Alzheimer. Door middel van injecties in de nek verbeteren de klachten binnen enkele minuten.

Enige voorzichtigheid is op zijn plaats, maar de resultaten zijn hoopgevend. Een team van onderzoekers uit Californië zegt de gevolgen van Alzheimer terug te kunnen dringen. Tot nu toe is de behandeling bij 50 patiënten toegepast.

Via ene injectie in de nek verminderen de klachten binnen enkele minuten. De stof die wekelijks geïnjecteerd wordt is etanerept, een middel dat oorspronkelijk ontwikkeld was voor de behandeling van reuma. Na drie maanden is het optimale resultaat bereikt. Daarna is een onderhoudstherapie noodzakelijk.

Sommige van de patiënten zijn al drie jaar onder behandeling. Volgens de onderzoekers kunnen de gevolgen teruggedrongen worden, maar nooit helemaal. Om zeker te weten of de therapie inderdaad werkt is volgens de onderzoekers ene grotere studie noodzakelijk. Uit die studie moet blijken of de hoopgevende resultaten waar blijken.