7 vragen over leesbrillen

Kleine lettertjes kunnen lezen

Met het ouder worden ontkomt bijna niemand er aan: de leesbril. Plus Gezondheid geeft antwoord op zeven vragen zodat u de ideale bril vindt.

Wanneer is een leesbril nodig?

Als iemand de 40 is gepasseerd, gaan de ogen achteruit. Dat wil zeggen: niet het gezichtsvermogen vermindert, maar de elasticiteit van de weefsels van de ooglens. De rek gaat eruit, waardoor de flexibiliteit afneemt. De ogen schakelen niet meer zo goed over van ver naar dichtbij. Vrijwel niemand ontkomt eraan. Wie de kleine lettertjes wat moeilijk ziet, hoeft overigens niet metéén aan de leesbril. De ogen mogen wel een beetje hun best doen. Echt trainen kunt u uw ogen overigens niet. Dat is een fabeltje.

Wat zijn de signalen?

Het meest bekende signaal is dat iemand de krant of het boek verder van zich afhoudt, omdat de letters dan als het ware vergroten. Maar op een gegeven moment zijn de armen te kort. Een signaal is ook dat u een lamp aandoet of bij een raam gaat staan om iets te kunnen lezen. Hoofdpijn en vermoeide of branderige ogen kunnen een volgend teken zijn. Ook bijzienden die een 'gewone' bril of lenzen dragen, ontkomen niet aan de achteruitgang. Een extra signaal voor hen is dat ze hun bril steeds vaker afzetten om iets van dichtbij te kunnen zien.

Wat doet een leesbril?

De leesbril is geen loep. Hij vergroot niet, maar compenseert het gemis aan scherpte. De leesbril is een hulpmiddel wanneer de ooglenzen zich instellen op dichtbij zien.

Hoe schaft u de eerste leesbril aan?

Laat eerst een oogmeting doen bij een opticien of optometrist. Daarbij wordt gekeken naar de sterkte van de ogen en de afstand tussen de pupillen, maar ook kan de opticien onderkennen of er mogelijk een medische oorzaak is waardoor u slechter ziet. Is er in medisch opzicht niets aan de hand, dan kunt u de leesbril gaan uitzoeken.

Wanneer is een standaardleesbril geschikt?

Dat wisselt per persoon. De confectiematen leveren namelijk een beperkt aanbod zodat niet alle ogen even blij zullen zijn met een standaardbril. Ten eerste is de sterkte van de glazen in de standaardleesbrilletjes links en rechts gelijk, terwijl dat met ogen vrijwel nooit zo is. Verder is de afstand tussen de optische centra van de glazen belangrijk. Als het optisch centrum precies voor de pupil zit, kijkt dat het prettigste. Hoe meer de afstand tussen de optische centra afwijkt van de afstand tussen de pupillen, des te sneller zult u last krijgen van klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en dubbelzien. U kunt in de winkel niet zelf inschatten of de bril past, want de ogen passen zich zo veel mogelijk aan. Pas later komen de klachten.

Welke leesbrillen zijn er?

Mensen met een bril of contactlenzen voor verzien kunnen een bifocale bril of bifocale lenzen nemen. Bifocale glazen verbeteren het zicht dichtbij en veraf.

Een andere mogelijkheid zijn multifocale glazen, die drie zichtafstanden inéén bieden: in soepele overgangen kunt u ver, dichtbij en daartussen (computer- of etalageafstand) zien. Sommige mensen kunnen trouwens slecht wennen aan bi- of multifocale lenzen. Voor mensen die geen bril voor verzien hebben, is een 'lookover' (halve bril) een goede oplossing. Het voordeel is dat u voor ver over de bril heen kunt kijken. Een 'hele' bril moet u daarvoor steeds afzetten.

U kunt een bril speciaal laten aanmeten bij de opticien. Het montuur en de glazen samen zijn vanaf €20 à €30 te koop. Bifocaal en multifocaal is duurder. Er zijn echter ook standaardleesbrillen die enkele euro’s kosten.

Hoe lang doet u met een bril?

De ogen worden slechter naarmate u ouder wordt. Gemiddeld doet iemand een jaar of drie met een leesbril, daarna moet de sterkte worden aangepast. Als iemand rond de 60, 65 jaar is, stabiliseert de achteruitgang zich. Dan wordt het moment van vervangen bepaalt door krassen of de wens voor een ander montuur.

10 Comments

Door Jan (niet gecontroleerd) op ma, 2-3-2020 - 13:22

Waarom kunststof (glazen)???? Glas is veel beter schoon te houden!!!

Door Marian Offenbach (niet gecontroleerd) op za, 19-10-2019 - 21:05

Ben 60 jaar me ogen worden steets slechter, Heb echt een bril nodig, mijn moeder had cloccoon is erfelijk, zou graag me ogen willen laten controleren, vriendelijke groeten Marian Offenbach.

Door Conny Mudde (niet gecontroleerd) op di, 3-9-2019 - 12:57

Het is inderdaad soms heel vervelend om steeds je bril op en af te moeten zetten. Na een staaroperatie aan beide ogen had ik alleen nog maar een leesbril nodig. Ik heb nu ook een bril met alleen een leesgedeelte (het bovenglas heeft geen sterkte). Ideaal!

Door Hanneke Louwerse (niet gecontroleerd) op ma, 2-9-2019 - 19:50

Is het ook mogelijk om een leesgedeelte met een bovenglas zonder sterkte te kopen? Ik heb n.l.geen bril nodig om in de verte te zien, alleen om te lezen. Bij bepaalde gelegenheden is het heel lastig om steeds die leesbril af te zetten om het publiek in te kijken b.v. en weer op om verder te kunnen lezen.

Door Angela (niet gecontroleerd) op di, 5-3-2019 - 20:08

Snap niet dat men een multivocale bril adviseert, oude mensen lopen niet zo zeker meer en kijken naar de grond en zien dan niet duidelijk, want die kijken dan door het leesgedeelte vd bril.

Door zoey (niet gecontroleerd) op do, 18-10-2018 - 13:37

ik ben 14 en ik heb ook een leesbril

Door dit (niet gecontroleerd) op wo, 21-2-2018 - 12:00

hoeveel procent zicht heb je nog??? als dit minder is als 30% heb je recht op hulpmiddelen vergoed door de zorgverzekeraar.
Laat je als dit nodig is begeleiden door Bartimeus, goede ervaring mee
sterkte

Door Anneke (niet gecontroleerd) op ma, 19-2-2018 - 15:47

ook staaroperatie ondergaan en nu (voor mij gelukkig) geen bril meer om normaal te zien. Wel een leesbril en daarvoor naar de opticien gegaan. Ik ben er blij mee, maar ik denk dat iedereen dit anders beleeft, zeker als je al op jonge leeftijd een bril moest dragen.

Door MOIAHH (niet gecontroleerd) op zo, 18-2-2018 - 17:25

Vanaf mijn 3e jaar altijd al en bril gedragen... en iedere keer sterker..... Nu enkele jaren terug geopereerd aan 2 ogen wegens STAAR.... Dat werden dus 2 kunststofogen... en volgens de specialist in het Oogziekenhuis zouden de sterke van mijn ogen nooit meer veranderen dus goedkoop in de brillen... Eerst zou ik alleen maar een leesbrilletje nodig hebben , Nou naderhand werd dat toch een dagelijks bril met meekleurende glazen... NU vandaag de dag zit ik met 3 brillen op mijn bureau.... Een gewone kijkbril, met meekleurende glazen ivm met licht, blauwfilter voor de computer en multifocaal om toch maar vooral te kunnen lezen.. (van een bekende brillenwinkel, waar de winkeljuffrouw zegt wij houden van u ( werkt dus niet) de 2e bril is een speciaal gemaakte bril om achter de computer te kunnen werken.... en de 3e bril een ordinaire gewone leesbril ( met grote glazen) om een boek /krant of de Donald Duck te kunnen lezen... en dat dan nog in beperkte mate want na enige tijd ga ik vlekjes zien en dansen de letters.... Oogarts zegt ziet er prima uit... opticien heeft niets meer in de kast... Wordt toch moedeloos daarvan... want wat is nu de oplossing om te doen... ????

Door Trees Woltjer (niet gecontroleerd) op zo, 18-2-2018 - 14:17

Dat na je 65 ste de brilsterkte niet verandert is niet juist.
Je ogen veranderen zelfs zo ,dat de sterkte van je glazen verlaagd wordt.
Dus blijf je ogen controleren.