Beschermt uw zonnebril optimaal?

Getty Images

Wanneer u de zon in gaat, kiest u een zonnebrandcrème die uw huid optimaal beschermt tegen schadelijke UV-stralen. Uw ogen hebben deze bescherming ook nodig. Kies daarom een zonnebril met UV-filter.

2 procent van de zonnestralen bestaat uit ultraviolet (UV) licht. Dit licht zorgt dat we bruin worden, maar kan ook hoornvlies en de ooglens beschadigen. Watersporters en skiërs merken dit vaak wel. Bij een slechte bescherming kun je last krijgen van tijdelijke kwalen zoals sneeuwblindheid of pijnlijke en rode ogen. Een zonnebril is dan ook meer dan alleen mooi of handig. Hij beschermt je ogen tegen schadelijke UV-straling en helpt zo de oogbeschadiging cataract te voorkomen, die mogelijk veroorzaakt wordt door UV-licht. Maar hoe kies je een goede?

CE-keurmerk

Kies in elk geval voor een bril met een CE-keurmerk, dit keurmerk kunt u vinden in de brillenpoot van de bril. Zonnebrillen met dit keurmerk houden namelijk ultraviolet licht tegen. Andere zonnebrillen houden wel licht tegen maar geen UV-straling. Wanneer u deze draagt, worden uw pupillen groter, omdat ze minder licht tegen hoeven te houden. De UV-straling kan hierdoor nog meer schade aanrichten, omdat uw oog zichzelf niet beschermd met een kleinere pupil. Kies daarom altijd voor een zonnebril met dit keurmerk. De hoogst haalbare UV-bescherming die er is, is het CE 3 keurmerk.

Welke filter

Wanneer u een zonnebril koopt, kunt u kiezen uit verschillende filters. Maar welke past het best bij u? Het liefst kiest u er een die u in alle omstandigheden kunt gebruiken, maar dat bestaat helaas nog niet. U zult merken dat er grote verschillen in straling bestaan. Dit hangt namelijk af van de tijd en de omgeving. In de zomer zult u ’s middags uw bril harder nodig hebben dan ’s ochtends in de lente. En ook in de sneeuw heeft u meer last van de zon dan op het strand. Laat u dan ook goed voorlichten over het filter dat u kiest, zodat deze past bij uw bezigheden en wensen.

Contrastverhogende glazen

Op een zonnige dag hebben veel mensen last van een zogenaamde blauwzeem in hun beeld. Dit komt doordat wit licht bestaat uit verschillende kleuren. Elke kleur heeft zijn eigen golflengte en eigen breking. Het blauwe licht breekt sterker en veroorzaakt zo die vertekening. Met contrastverhogende glazen wordt dit blauw uitgefilterd en de overige kleuren gecorrigeerd. Dit soort glazen bieden vaak verlichting bij het autorijden.

Auteur