Leesbril nodig? Of toch liever een multifocale bril?

Zijn die lettertjes in de krant nou echt kleiner dan vroeger? Waarschijnlijk niet. En ook uw armen zijn niet korter geworden, het zijn uw ogen die achteruit gaan. Tijd voor maatregelen.

Vanaf een jaar of veertig à vijftig kunt u last krijgen van presbyopie ofwel ouderdomsverziendheid. Naarmate u ouder wordt, neemt de elasticiteit van de ooglens steeds verder af. Hierdoor kunt u steeds lastiger objecten van dichtbij bekijken.

Afbeelding 1.: Beeld dat niet meer goed op het netvlies terechtkomt.

Wanneer multifocaal?

U kunt uw ogen een handje helpen door een bril te gaan dragen. De brillenglazen buigen de beelden alvast wat, zodat uw ogen minder hoeven te compenseren.  De meeste mensen kiezen voor een leesbril of multifocale bril.

Afbeelding 2.:  Door het gebruik van een brillenglas komt het beeld goed op het netvlies terecht.

In sommige gevallen kan een leesbril afdoende zijn, bijvoorbeeld wanneer u alleen een bril nodig hebt voor het lezen. Maar wanneer u ook een bril nodig hebt om veraf te kunnen zien, is een multifocaalbril aan te raden.

Wat is multifocaal?

Bij multifocale glazen zit er een leesgedeelte onder in  het glas. Vroeger was dit duidelijk zichtbaar als een halfmaantje. Tegenwoordig wordt dit netjes weggeslepen met een verloop. Hierdoor kan men probleemloos veraf, op de tussenafstand en dichtbij kijken. U hoeft dan niet langer te wisselen tussen uw gewone bril en leesbril.

Multifocaalglazen zijn er in vele soorten en maten, van eenvoudig geproduceerde glazen die redelijk zicht geven tot hoog geavanceerde glazen die compleet individueel aangepast zijn.

Vergelijk het met verschillende soorten auto‘s. Met een piepklein autotootje zonder technische snufjes komt u  prima van A naar B. Maar met een luxe auto van alle gemakken voorzien komt u er comfortabeler en sneller. Dit gaat ook op voor de verschillende brillenglazen. Met de modernere glazen ziet u comfortabeler en u heeft een breder gezichtsveld. Hierdoor zijn de ogen aan het einde van de dag minder vermoeid. Maar welke bril u uiteindelijk kiest is aan u.

4 Comments

Door Henk (niet gecontroleerd) op vr, 24-4-2020 - 10:10

Ik mis hier vitrectomie (glasvochttroebeling) en wat is daar aan te doen.

Door Lena Ssngin (niet gecontroleerd) op di, 10-3-2020 - 08:58

Wat is verschil tussen multifocaal en varivocaal?

Door Eustacia (niet gecontroleerd) op zo, 9-7-2017 - 23:35

Hoe zit het dan met de tussenafstand? Is daar dan ook een scherpstelling voor?

Door P. v.d. Leij (niet gecontroleerd) op zo, 20-3-2016 - 14:16

Mijn ervaring met zelfs dure multi-focale brillen is dat dat de centra's inderdaad scherp zijn, maar klein. Bij lezen van een krant moet je steeds met je navigeren en in de auto zie je alles in je ooghoeken onscherp tot zelfs wazig. Dat gaf mij een onveilig gevoel. Ik heb nu zelf een zgn long-line bril, dit is een bril waarin ver- en bijzienglazen boven elkaar zitten en dat bevalt mij uitstekend.