Leesbril nodig? Of toch liever een multifocale bril?

Getty Images

Zijn die lettertjes in de krant nou echt kleiner dan vroeger? Waarschijnlijk niet. En ook uw armen zijn niet korter geworden, het zijn uw ogen die achteruit gaan. Tijd voor maatregelen.

Vanaf een jaar of veertig à vijftig kunt u last krijgen van presbyopie ofwel ouderdomsverziendheid. Naarmate u ouder wordt, neemt de elasticiteit van de ooglens steeds verder af. Hierdoor kunt u steeds lastiger objecten van dichtbij bekijken.

Getty Images

Afbeelding 1.: Beeld dat niet meer goed op het netvlies terechtkomt.

Wanneer multifocaal?

U kunt uw ogen een handje helpen door een bril te gaan dragen. De brillenglazen buigen de beelden alvast wat, zodat uw ogen minder hoeven te compenseren.  De meeste mensen kiezen voor een leesbril of multifocale bril.

Getty Images

Afbeelding 2.:  Door het gebruik van een brillenglas komt het beeld goed op het netvlies terecht.

In sommige gevallen kan een leesbril afdoende zijn, bijvoorbeeld wanneer u alleen een bril nodig hebt voor het lezen. Maar wanneer u ook een bril nodig hebt om veraf te kunnen zien, is een multifocaalbril aan te raden.

Wat is multifocaal?

Bij multifocale glazen zit er een leesgedeelte onder in  het glas. Vroeger was dit duidelijk zichtbaar als een halfmaantje. Tegenwoordig wordt dit netjes weggeslepen met een verloop. Hierdoor kan men probleemloos veraf, op de tussenafstand en dichtbij kijken. U hoeft dan niet langer te wisselen tussen uw gewone bril en leesbril.

Multifocaalglazen zijn er in vele soorten en maten, van eenvoudig geproduceerde glazen die redelijk zicht geven tot hoog geavanceerde glazen die compleet individueel aangepast zijn.

Vergelijk het met verschillende soorten auto‘s. Met een piepklein autotootje zonder technische snufjes komt u  prima van A naar B. Maar met een luxe auto van alle gemakken voorzien komt u er comfortabeler en sneller. Dit gaat ook op voor de verschillende brillenglazen. Met de modernere glazen ziet u comfortabeler en u heeft een breder gezichtsveld. Hierdoor zijn de ogen aan het einde van de dag minder vermoeid. Maar welke bril u uiteindelijk kiest is aan u.

Auteur