Is zonnebrandcrème beperkt houdbaar?

Weggooien als het vies ruikt

Goede vraag! In deze rubriek gaat Plusonline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Is zonnebrandcrème beperkt houdbaar?

Zonnen is gezond, want van zonlicht krijg je energie en het verbetert je humeur. Maar je moet je natuurlijk wel insmeren met zonnebrandmiddel voordat je de zon in gaat. En dat kun je prima doen met een fles van een jaar geleden die je nog in de kast hebt staan.

Houdbaarheid

Zonnebrandmiddelen zijn, net als alle cosmetica, beperkt houdbaar, maar dat hoeft niet altijd te betekenen dat het niet meer werkt en dat je het niet meer kan gebruiken. Uit een test van de Consumentenbond blijkt dat zonnebrandmiddelen een jaar later nog even hoge UVA- en UVB-bescherming bieden.

Je kunt op de verpakking vinden hoe lang een product houdbaar is. Op alle verpakkingen staat namelijk een pictogram dat een open potje voorstelt en een cijfer gevolgd door de letter m. Dat cijfer staat voor de periode waarbinnen de cosmetica bij voorkeur gebruikt wordt als het product eenmaal is geopend. De m staat voor 'maand'. Staat er bijvoorbeeld 12? Dan is het product 12 maanden na opening houdbaar.

Vieze geur

Belangrijk is wel dat je er voor zorgt dat een product niet vies wordt. Gooi het weg als het zonnebrandmiddel vies ruikt, een rare kleur heeft of niet meer mengt na het schudden.

Duurder beter?

Wist je trouwens dat het ook helemaal niet uit maakt of je goedkope of duurdere zonnebrandmiddelen koopt? Ook dat heeft de Consumentenbond getest, in 2008 bleek de goedkoopste zelfs de beste!
 

Bron(nen):

3 Comments

Door wanda de jong (niet gecontroleerd) op do, 14-7-2016 - 18:35

Bedankt voor deze heldere informatie. Dat goedkope zonnebrandmiddel vaak net zo goed werkt had ik zelf al ervaren .

Door han (niet gecontroleerd) op do, 14-7-2016 - 17:10

zonnebrandmiddel wat ze je niet vertellen
het gevaar van zonebrandmiddel
zonnebrandcreme: gevaar voor gezondheid
stof in zonnebrandcreme verhoogt kans op kanker.

verbranden is niet goed maar infomeer je eerst goed wat zonnebrandcreme doet en wie er beter van worden. mensen niet! verkopers rijker.

er is zijn maar weinigen die weten wat de zon doet met al die smeerseltjes op en in je huid. word wakker en smeer niet meer maar bescherm je met kleding

Door Raymond van Staey (niet gecontroleerd) op do, 14-7-2016 - 14:16

2008 is dit niet al lang verleden tijd? Inmiddels zijn we 8 jaar verder. Zijn de producten nog hetzelfde van samenstelling? Moeten testen niet recent zijn om betrouwbare vergelijkingen te maken? Maar toch alle lof voor de meeste artikelen!
Raymond