Menopauze en urineverlies: verbeter de controle over uw blaas

Advertorial

Vraag nu een gratis proefpakket aan

Drie vrouwen op het strand
Getty Images

Ongeveer 50 procent van de volwassen vrouwen heeft urineverlies gekregen tijdens de menopauze. Menopauze en urineverlies hoeven uw manier van leven niet te bepalen. Er zijn verschillende manieren om de controle over uw blaas te verbeteren.

Menopauze en urineverlies 

Menopauze en urine-incontinentie ontstaan doordat de hoeveelheid oestrogeen daalt. Hierdoor wordt de wand van de urinebuis dunner en de bekkenbodem zwakker. Doordat de bekkenbodem zwakker wordt en aan kracht verliest, wordt de kans op urineverlies groter. U kunt bijvoorbeeld de controle over uw blaas verliezen als u lacht of hoest. Ook kan het lastig zijn om te voorkomen dat u wat druppels verliest voordat u bij het toilet bent.

Omgaan met urineverlies tijdens de menopauze 

Menopauze en urineverlies hoeven uw manier van leven niet te bepalen. Er zijn verschillende manieren om de controle over uw blaas te verbeteren:  

Veranderingen in uw dieet 

  • Vermijd voedsel en dranken die de blaas kunnen irriteren, zoals cafeïne, koolzuurhoudende dranken, alcohol, bepaalde zure vruchten en gekruid voedsel. 
  • Drink voldoende water. Probeer elke dag ten minste 6 - 8 glazen water (dat is 1,5 - 2 liter water). Als u te weinig drinkt, wordt de urine veel geconcentreerder en dat irriteert de blaas.
  • Overgewicht kan ook een verhoogde druk op uw blaas veroorzaken. Het is dus belangrijk om een gezond gewicht te houden. Dat kan door goed te eten en regelmatig te bewegen.

Leefstijl

  • Gebruik geen irriterende middelen, zoals geurende zeep in het kwetsbare gebied rond uw vagina en draag geen strakke kleding. Dat kan helpen om het risico op een ontsteking zo klein mogelijk te maken.
  • Door vaginale droogheid (een andere klacht in de menopauze) kan de urinebuis gemakkelijk gaan irriteren. Het wassen van de uitwendige intieme zone met een middel dat afgestemd is op de zuurgraad (pH) van de vagina, kan dit helpen voorkomen.

Oefeningen voor uw bekkenbodem 

Met oefeningen voor de bekkenbodem gebruikt u de spieren die uw blaas ondersteunen. Hierdoor worden deze sterker. Vraag daarvoor begeleiding van een specialist als een bekkenfysiotherapeut.  
Continentiespecialisten raden aan om de spieren van de bekkenbodem in te trekken en samen te knijpen (aan te spannen). Dit houdt u maximaal 10 keer, 3 tot 10 seconden vast. Tussen elke knijpbeweging laat u de spieren los. Probeer deze oefeningen elke dag 3 tot 4 keer te herhalen.

Gebruik een incontinentieproduct

Attends
Attends

In welke mate u ook urine verliest, het is uitermate belangrijk om uw huid in goede conditie te houden. Een vochtige huid kan namelijk resulteren in een geïrriteerde of zelfs beschadigde huid. Wij raden daarom aan om altijd een product te gebruiken dat speciaal gemaakt is voor urineverlies.  
Kies een product dat past bij uw levensstijl, met een voldoende hoog absorptieniveau én dat goed aansluit op uw lichaam. Attends biedt een breed assortiment incontinentieproducten zoals inleggers en absorberend ondergoed, in verschillende absorptieniveaus en maten. Zo kunt u altijd een product vinden dat bij u past.

Probeer Attends gratis!

Vraag nu een gratis proefpakket aan en overtuig uzelf!  Het pakketje wordt in een discrete verpakking toegestuurd.

Vraag nu een gratis proefpakket aan >>

Voor vergoeding via de zorgverzekeraar is een diagnose nodig van uw huisarts of medisch specialist. Kijk in de polisvoorwaarden van de zorgverzekering of neem contact op met uw verzekeraar.