Consumentenbond waarschuwt voor 'kloonpolissen'

Getty Images

De Consumentenbond maakt zich zorgen over zorgverzekeraars die 'kloonpolissen' aanbieden: polissen van dezelfde aanbieder onder een andere naam, die soms alleen in prijs verschillen. Dat mag niet.

Wie wil overstappen naar een andere zorgverzekeraar, kan kiezen uit duizenden verschillende polissen bij ruim vijftig verzekeraars. De Consumentenbond deed onderzoek naar het aanbod en komt tot de conclusie dat veel polissen bijna of helemaal hetzelfde zijn, maar tegen verschillende premies worden aangeboden.

Via dochterbedrijven

Bijna alle verzekeraars zouden van die 'kloonpolissen' hebben. Ze bieden deze niet zelf aan, maar via een dochterbedrijf. Er lijkt dus sprake van concurrentie, maar in werkelijkheid is dat niet zo. Een slimme zet van zorgverzekeraars die daarmee officieel binnen de wet blijven.

Geen of kleine verschillen

Van de in totaal 58 verschillende basisverzekeringen vond de Consumentenbond bij 31 daarvan echte verschillen. En die waren ook nog eens minimaal, bijvoorbeeld in de keuze van zorgaanbieders met wie er afspraken zijn gemaakt. 

De Consumentenbond zegt het probleem al jaren aan te kaarten bij de zorgverzekeraars en de overheid. De Nederlandse Zorgautoriteit noemde kloonpolissen eerder al 'zeer onwenselijk'.

Bekijk hier een overzicht van alle zorgverzekeringen met hun premies.

Bron: RTL Nieuws

Lees alles over de zorgverzekering in onze special

Auteur 
  • Yannick la Gordt Dillié