Evenveel overstappers zorgverzekering

Getty Images

Eind vorig jaar zijn ongeveer 1,1 miljoen mensen overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat is 6,5 procent van de verzekerden. 6,5 is een voorlopig cijfer. Het uiteindelijke percentage overstappers zal tussen de 6,6 en 6,8 uitkomen.

Dat meldt Vektis. Informatiecentrum voor de zorg. Het overstappercentage schommelt al jaren tussen 6 en7. De afgelopen twee jaar kwam het definitieve percentage uit 6,5. Het definitieve cijfer over dit jaar komt na 1 februari.
Vergelijkingssite Geld.nl heeft tijdens het overstapseizoen onderzoek gedaan. Overstappers wisten flink te besparen op de zorgpremie. Gemiddeld betalen zij 108,66 euro per maand. Vorig jaar betaalden overstappers gemiddeld 109,26 euro per maand. Ook voor de aanvullende verzekering betaalden overstappers minder: 139,16 euro voor dit jaar tegen 150,66 euro voor 2021. Geld.nl zag enkele trends: minder verzekerden kozen een aanvullende zorgverzekering, meer verzekerden verhoogden het eigen risico en minder mensen kozen voor de dure restitutiepolis.

Aanvullende verzekering

In 2022 koos bijna 66 procent voor een aanvullende zorgverzekering. Een jaar eerder was dat nog 71 procent. Tandarts, fysiotherapie en hulp in het buitenland zijn de belangrijkste redenen om een aanvullende verzekering af te sluiten.
Meer verzekerden kozen voor een vrijwillig eigen risico. Was dat voor 2021 24 procent, voor dit jaar steeg dat naar 31 procent. In beide jaren koos het overgrote deel voor een vrijwillig eigen risico van 500 euro. Gemiddeld staat tegenover dit maximale vrijwillige eigen risico een besparing van 25 euro aan premie per maand.

Bron: Vektis

Auteur 
  • Perry van Dijk