Misverstanden bij ouderen over zorgverzekering

Getty Images

Onder senioren bestaan veel misverstanden over de zorgverzekering en de voorwaarden van de polis. Dat blijkt uit onderzoek van ANBO.

Onterechte verwachtingen

Zo denkt 70 procent van de ouderen dat hij in 2016 bij dezelfde artsen en zorgaanbieders terechtkan als dit jaar. Daarnaast verwacht 40 procent al zijn medicijnen en zorgkosten net als nu vergoed te krijgen.

Vaak is dat niet het geval. Niet alleen de zorgpremie verschilt per jaar, ook de inhoud van de verzekering verandert.

Zorgwekkend

ANBO-directeur Liane den Haan spreekt van 'zorgwekkende misverstanden'. Hierdoor komen mensen namelijk voor onaangename verrassingen te staan, zoals bijbetalen voor medicijnen of (fysio)behandelingen.

Den Haan: "Men denkt dat men goed zit, maar vergeet dat elk jaar de polis en voorwaarden veranderen. Vorig jaar moesten verzekeraars nog 80 procent vergoeden, ongeacht de polis. Dit jaar hoeft dat niet meer. Wij zijn bang dat mensen dit onderschatten en ineens met hoge ziekenhuisrekeningen komen te zitten", aldus Den Haan.

'Eigen' ziekenhuis

Een extra zorg is het feit dat veel zorgverzekeraars (nog) niet met alle zorgaanbieders contracten hebben gesloten. Zij kunnen klanten dus niet garanderen of ze volgend jaar bij het ziekenhuis van hun keuze terecht kunnen. De Tweede Kamer heeft de Nederlandse Zorgautoriteit kamerbreed opgeroepen in te grijpen zodat burgers weten waarvoor ze kiezen.

De ANBO pleit ervoor dat zorgverzekeraars hun (toekomstige) klanten beter informeren over de veranderingen in de nieuwe zorgpolis.

[ITEMADVERTORIAL]