Misverstanden bij ouderen over zorgverzekering

Onder senioren bestaan veel misverstanden over de zorgverzekering en de voorwaarden van de polis. Dat blijkt uit onderzoek van ANBO.

Onterechte verwachtingen

Zo denkt 70 procent van de ouderen dat hij in 2016 bij dezelfde artsen en zorgaanbieders terechtkan als dit jaar. Daarnaast verwacht 40 procent al zijn medicijnen en zorgkosten net als nu vergoed te krijgen.

Vaak is dat niet het geval. Niet alleen de zorgpremie verschilt per jaar, ook de inhoud van de verzekering verandert.

Zorgwekkend

ANBO-directeur Liane den Haan spreekt van 'zorgwekkende misverstanden'. Hierdoor komen mensen namelijk voor onaangename verrassingen te staan, zoals bijbetalen voor medicijnen of (fysio)behandelingen.

Den Haan: "Men denkt dat men goed zit, maar vergeet dat elk jaar de polis en voorwaarden veranderen. Vorig jaar moesten verzekeraars nog 80 procent vergoeden, ongeacht de polis. Dit jaar hoeft dat niet meer. Wij zijn bang dat mensen dit onderschatten en ineens met hoge ziekenhuisrekeningen komen te zitten", aldus Den Haan.

'Eigen' ziekenhuis

Een extra zorg is het feit dat veel zorgverzekeraars (nog) niet met alle zorgaanbieders contracten hebben gesloten. Zij kunnen klanten dus niet garanderen of ze volgend jaar bij het ziekenhuis van hun keuze terecht kunnen. De Tweede Kamer heeft de Nederlandse Zorgautoriteit kamerbreed opgeroepen in te grijpen zodat burgers weten waarvoor ze kiezen.

De ANBO pleit ervoor dat zorgverzekeraars hun (toekomstige) klanten beter informeren over de veranderingen in de nieuwe zorgpolis.

4 Comments

Door l.hanrath (niet gecontroleerd) op di, 15-12-2015 - 12:10

ik heb aan mijn huidige zorgverzekeraar gevraagd om de brochures op te sturen,waarin ik inzicht krijg in de vergoedingen en op welke voorwaarden.Helaas kreeg ik al wel een jaarpremie toegezonden.maar vind dat ik dit pas kan accepteren als ik voldoende informatie heb,die dit jaar mogelijk weer anders is dan vorig jaar.Nu nog 2 weken! En dan moet ik overstappen of bij dezelfde zorgverzekeraar blijven.Dit is fout

Door Rupert (niet gecontroleerd) op vr, 11-12-2015 - 16:48

Ooit hadden we in Nederland een goed functionerend zorgstelsel, dat noemden we Ziekenfonds, waarbij de gemeenschap een stevige vinger in de pap had. Vervolgens sloeg ook in de zorg het waanzinnige marktdenken stevig toe en dat rare Ziekenfonds, ja dat moest echt weg. De gevolgen zijn er naar: onzekerheid, mindere zorg voor meer geld, overbodige en schandalig overbetaalde "zorgmanagers"; de overheid ondertussen kijkt de andere kant op.
Het is nu december en de jaarlijkse carrousel draait weer op volle toeren. De gezamenlijke zorgverzekeraars geven miljoenen uit om elkaar te beconcurreren en gaan vervolgens klagen dat de zorg onbetaalbaar wordt en de premies omhoog moeten. Overigens is al dat mediageweld primair gericht op de jonge nog gezonde zorgconsument die is favoriet tot ook voor hem of haar de jaren gaan tellen.

Door G.Meurs (niet gecontroleerd) op do, 10-12-2015 - 17:42

De zorg van nu is net Russische roulette. Je bent verplicht je te verzekeren, maar weet niet waarvoor. Als de verzekeringen hun zaakjes niet op orde hebben, hoe moet de burger dan op een normale manier een zorgverzekeraar kiezen?

Door W. Aartsen (niet gecontroleerd) op do, 10-12-2015 - 10:56

Het is zorgelijk dat de zorg zo gecompliceerd wordt gemaakt.
En als je niet goed reageert wordt het alleen duurder en komen ongewenste verrassingen.