Overstappen loont

Getty Images

De premieverschillen in de zorgverzekeringen zijn groter dan vorig jaar. Het verschil tussen de goedkoopste – de budgetpolis van Zekur – en de duurste – VGZ Eigen Keuze – bedraagt 377 euro per jaar. Dat betekent dat er flink te besparen valt door over te stappen naar een goedkopere verzekering.

Vorig jaar bedroeg het verschil tussen de duurste en goedkoopst premie ‘slechts’ 236 euro. Vorig jaar heeft, aldus onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), ongeveer een kwart van de consumenten zich georiënteerd op een andere zorgverzekering. Uiteindelijk stapte minder dan tien procent over naar een andere verzekeraar.

100 euro verschil

Een kwart van de consumenten die bij de oude verzekeraar zijn gebleven, doen dit uit angst dat overstappen te veel tijd en moeite kost en het verschil de moeite niet waard is. Gemiddeld verwachten consumenten ongeveer 80 euro per jaar te besparen bij een overstap. In werkelijkheid kunnen consumenten, volgens ACM-onderzoek 103 euro besparen op de basisverzekering. Dat is dus 206 euro voor een huishouden met twee volwassenen.

Vergelijken

Alle zorgverzekeraars hebben inmiddels de premie bekend gemaakt. Opzeggen van de oude verzekering kan tot eind van het jaar, voor 1 februari moet een nieuwe verzekering worden afgesloten. Verzekeraars hebben een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Overstappen gaat het gemakkelijkste met een vergelijkingssite op internet. Volgens de AFM, Autoriteit Financiële Markten, hebben de vijf grote vergelijkingssite hun zaakjes goed op orde.

Kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering? Vergelijk premies en voorwaarden van zorgverzekeringen>>

Getty Images
Auteur