Patiënten zijn trage formatie beu: 'verlaag nu het eigen risico'

Getty Images

De patiëntenlobby roept zorgverzekeraars op niet te wachten op het nieuwe kabinet en zelf alvast het eigen risico te verlagen naar 175 euro. Nu ligt dat nog op 385 euro per jaar.

Met dit pleidooi hoopt de Patiëntenfederatie, de koepel van ruim 160 patiëntenorganisaties, een doorbraak te forceren. Directeur Dianda Veldman wijst erop dat veel partijen afschaffing of verlaging van het eigen risico in het verkiezingsprogramma hadden staan: "Partijen willen het tijdens de formatie regelen. Maar omdat die formatie niet opschiet, dreigt voor 2018 niets geregeld te worden."

Het eigen risico is het bedrag dat elke volwassene eerst zelf moet betalen voordat de zorgverzekering de zorgkosten dekt. Voor sommige zorg, zoals een bezoek aan de huisarts, geldt het eigen risico niet.

'Niet haalbaar'

Veel kans maakt het voorstel van de Patiëntenfederatie niet, zegt zorgeconoom Marcel Canoy van de Autoriteit Consument en Markt. "Als zorgverzekeraars dat afspreken, is sprake van een onderlinge regeling. Dat mag niet." Volgens hem zijn er ook al compensatieregelingen voor lage inkomens. Bijstandsgerechtigden bijvoorbeeld krijgen via de gemeente vaak een zorgverzekering zonder eigen risico. 

Ander probleem

Er is nog een obstakel: alle 24 zorgverzekeraars zouden moeten meedoen. Als er een niet meedoet, is die voor mensen met een goede gezondheid aantrekkelijk door de lagere premie. Chronisch zieken, die duur zijn voor verzekeraars, gaan dan naar de andere 23 verzekeraars. Zorgverzekeraars Nederland is dan ook niet gecharmeerd van het voorstel: "De Patiëntenfederatie weet heel goed dat wij het wettelijk verplichte eigen risico niet zomaar kunnen verlagen. Dat is niet realistisch."

Bedoeld als druk

Het voorstel lijkt vooral bedoeld om druk te houden op de formatie. De formerende partijen zijn verdeeld. ChristenUnie wil het risico met 100 euro verlagen, het CDA met 105 euro. VVD en D66 zijn niet voor verlaging.

Het kabinet stelt jaarlijks in de begroting het eigen risico vast. Stijgen de geraamde uitgaven voor de zorgverzekering, dan stijgt ook het eigen risico. Verlaging van het eigen risico met 210 euro, zoals de Patiëntenfederatie voorstelt, kost 2,2 miljard.

Bron: Volkskrant