Populairste zorgpakketten flink duurder

De premies voor de zorgverzekering stijgen volgend jaar. Vooral consumenten met aanvullende verzekeringen gaan meer betalen. Sommigen zijn zelfs 118 euro meer premie kwijt.

Dit blijkt uit een jaarlijkse analyse van vergelijkingssite Pricewise op basis van enkele veelvoorkomende zorgprofielen in Nederland. Uitgangspunt is de goedkoopste premie van het aankomend zorgseizoen en die van vorig jaar. Een van de zorgprofielen is een echtpaar van twee 60-plussers. Ze zijn aanvullend verzekerd voor 9 behandelingen fysiotherapie per persoon en maximaal 500 euro en 100% vergoeding voor tandartskosten per persoon. Zij betalen in 2021 samen gemiddeld 235 euro meer aan zorgpremie. Mochten deze 60-plussers een restitutiepolis hebben, dan gaat hun premie volgend jaar met nog eens 86 euro per persoon omhoog. Verzekerden die in dit zorgprofiel vallen kunnen besparen door bijvoorbeeld over te stappen naar een aanvullende verzekering die sommige tandartsbehandelingen voor 75 procent vergoed. Ook is het de vraag of een tandartsverzekering überhaupt noodzakelijk is. Wie niet de gehele vergoeding gebruikt, betaalt al snel meer premie dan dat er aan vergoeding wordt ontvangen.

Gezinnen

De andere zorgprofielen die Pricewise analyseerde, zijn een gezin met twee kinderen, een alleenstaande ouder met kind en een alleenstaande. De twee gezinnen hebben ook een aanvullende verzekering, de alleenstaande heeft alleen een basisverzekering. Het gezin gaat dertig euro per volwassene meer betalen, de alleenstaande ouder is 28 euro duurder uit en de alleenstaande moet 32 euro meer betalen in 2021.

Laagste premie

Het verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering is ruim 500 euro per jaar. De dekking is bij alle basisverzekeringen hetzelfde. Het grote verschil is de vrijheid om naar een zorgverlener van eigen keuze te gaan. Bij verzekeringen met een hoge premie is de keuzevrijheid maximaal, bij een voordelige budgetverzekering is de keuzevrijheid beperkter.