Verzekeraars snijden in alternatieve geneeswijzen

Veel zorgverzekeraars geven in 2021 lagere vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur, natuurgeneeskunde, chiropractie en osteopathie. Slechts enkele verzekeraars vergoeden meer dan 650 euro per jaar. Zij vragen hiervoor een hoge premie. Alternatieve geneeswijzen zijn verzekerd via de aanvullende verzekering.

Dat blijkt uit een analyse van Zorgwijzer.nl. Enkele zorgverzekeringen schrappen de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen geheel. Dat zijn CZ in het aanvullend pakket basis, CZdirect, FBTO, IZA pakket extra zorg 4 en Nationale Nederlanden Comfort (voor nieuwe klanten). CZ Top, CZ Plus en Zilveren Kruis verlagen de vergoedingen met honderd euro. Bij Ohra is de verlaging in het pakket Uitgebreid verlaagd van 750 naar 500 euro.

Zelf betalen

Volgens Zorgwijzer betaalt een verzekerde voor een aanvullende polis met een dekking tot 500 euro per jaar een premie van 35 tot 50 euro per maand. Wie zich uitsluitend wil verzekeren voor alternatieve geneeswijzen kan de kosten daarom vaak beter zelf betalen. De premie op jaarbasis is namelijk vaak hoger dan de vergoeding van de verzekeraar.