Zilveren Kruis mag vergoeding hulpmiddelen korten

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis mag verzekerden met een naturapolis korten op de vergoeding voor hulpmiddelen als zij deze kopen bij de eigen apotheek. Als zij de hulpmiddelen bij een landelijke leverancier kopen, dan krijgen ze wel het volledige bedrag vergoed.

Dat heeft de rechtbank Noord-Nederland beslist in een kort geding. Zilveren Kruis gaat vanaf 1 januari 2021 een nieuw inkoopbeleid voeren voor hulpmiddelen voor diabetes, incontinentie, stoma, verband en voedingspreparaten. Verzekerden kunnen die hulpmiddelen nu kopen bij gecontracteerde apotheken. Vanaf 1 januari kan dat alleen nog maar bij enkele landelijk opererende medische speciaalzaken. Een bestelling kan alleen telefonisch, online of via een app gedaan worden. Zilveren Kruis denkt op die manier 26 miljoen euro per jaar te besparen.

Vertrouwensband

Zes verzekerden, 27 apotheken en de branchevereniging voor apothekers KNMP zijn naar de rechter gestapt om die nieuwe beleid tegen te houden. Zij vrezen onder andere dat de nieuwe werkwijze nadelig is voor oudere verzekerden, omdat ouderen een vertrouwensband hebben met hun vaste apotheek. De rechter vond dat het belang van Zilveren Kruis om kosten te besparen zwaarder woog. Zilveren Kruis mag daarom de korting doorvoeren.

Bron(nen):