30 procent meer eikenprocessierupsen

Getty Images

Het aantal eikenprocessierupsen ligt beduidend hoger dan vorig jaar. Aangezien op veel plaatsen beperkt en/of niet wordt bestreden, is de kans op contact met brandharen reëel aanwezig, meldt Natuurbericht.nl.

Uit een rondgang langs bedrijven die zich bezig houden met de bestrijding van de rupsen blijkt dat in grote delen van het land plaatselijk grote aantallen eikenprocessierupsen voorkomen. Naar schatting is de populatie dit jaar gemiddeld 30 procent toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Er zijn ook plaatsen waar de toename beduidend hoger ligt.

Nesten

Door de korte periode van hoge temperaturen hebben veel rupsen hun nest verplaatst naar de voet van de boom. Op plaatsen waar deze lage nesten zijn ontstaan hangen vaak hoog in de bomen verlaten nesten. Deze verlaten nesten hangen vrij in de wind en kunnen makkelijk wegwaaien en op mensen en auto's terecht komen. Hierdoor komen er makkelijk brandharen vrij.

Bezuinigingen

Daarbij komt dat door bezuinigingen de rupsen op diverse plekken niet meer bestreden worden of alleen bijvoorbeeld bij scholen en woningen. In buitengebieden en langs tal van rijkswegen wordt niet aan bestrijding gedaan.

Groter risico

Door het grote aantal lage en afgevallen nesten in combinatie met de afname in het ruimen van nesten is het risico dit jaar groter dat mensen (vooral kinderen en recreanten) met de brandharen van eikenprocessierupsen in contact komen. Bij ernstige klachten is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Medical Xpress