Overlast eikenprocessierups in aantocht

De eerste eikenprocessierupsen ontwikkelen op dit moment brandharen en vormen nesten. Met name in juni, als het aantal nesten een piek bereikt, lijkt de rups problemen te gaan veroorzaken.

De eerste eikenprocessierupsen bereiken op dit moment het vierde larvestadium en krijgen brandharen. Eind mei zullen de eerste karakteristieke nesten zichtbaar worden. Vanaf het moment dat de rupsen brandharen hebben, kunnen zij klachten geven bij mensen in de omgeving, maar de overlast wordt vooral in juni verwacht. Het is nog niet duidelijk hoe groot het aantal eikenprocessierupsen is.

Ontwikkeling brandharen

Op dit moment zijn de meeste rupsen nog op de takken en rondom de bladeren te vinden en nog niet op de stam. Op diverse plekken is de vraat van de eikenprocessierups al goed zichtbaar. Daarnaast is de eerste nestvorming waargenomen. De ontwikkeling is sterk afhankelijk van de hoeveelheid blad die de eik heeft ontwikkeld. Vooral op eiken die als eerste in blad kwamen en nu vol in blad staan zijn veelal rupsen in het vierde larvestadium te vinden. In de eiken die later in blad komen, maar ook soorten zoals moeraseiken die nog niet volledig zijn uitgelopen, liggen eikenprocessierupsen een complete vervelling achter en heeft nog maar net de tweede vervelling plaats gevonden. Op deze bomen zullen de rupsen later in mei hun brandharen ontwikkelen.

Even veel overlast als voorgaande jaren

Voorzitter Arnold van Vliet van Nature Today op NU.nl: "We gaan uit van eenzelfde hoeveelheid overlast als in voorgaande jaren." Het kennisplatform heeft nog geen risicogebieden in beeld waar de rups tot extra problemen kan leiden. "Daar is het nu nog te vroeg voor. Meerdere gemeenten hebben preventieve maatregelen genomen: we weten nog niet hoeveel effect dat heeft gehad."

Iedere rups draagt op dit moment circa 700.000 brandharen. Als deze zich via de lucht verspreiden, kan dat leiden tot gezondheidsklachten, zoals jeukende bultjes. Vorig jaar gingen 85 op de 100.000 Nederlanders met dergelijke klachten naar de dokter.

Bron(nen):