Als beste getest in 2010

Wie verkoopt de lekkerste haring? Wat is de beste wasmachine? Welke batterijen gaan het langst mee? Onze selectie uit het beste van het afgelopen jaar.

Elektronica

Laptop
De Samsung R530-JT50 (€639) krijgt de beste beoordeling, maar de laptops in de test ontlopen elkaar nauwelijks in kwaliteit.
Bron: Kassa

Camcorder
Hobbyfilmers die in hoge resolutie willen filmen, hebben het tij mee. Dalende prijzen maken de aanschaf van een full HD-camcorder interessant. Beste uit de test is
de Panasonic HDC-HS60 (€530).
Bron: Consumentengids

Camera
Een veeleisende hobbyfotograaf is alleen tevreden met een spiegelreflexcamera. De beste is de Canon EOS 550D (€900). Fotografen die minder hoge eisen stellen, kunnen met een compactcamera prima uit de voeten. De Sony Cybershot DSC-HX1 (€400) komt als beste geavanceerde compactcamera uit de test. De Canon PowerShot SX120 IS (€200) is de best geteste eenvoudige conpactcamera.
Bron: Consumentengids

Home cinema
De Philips HTS7200 2.1 (€450) is de beste home cinema onder de €600. Indrukwekkend, helder geluid met fijne bas en de kleuren zijn realistisch, aldus de testers. Ook het design vinden ze fraai.
Bron: besteproduct.nl

Harddiskrecorder
De harddiskrecorder is de digitale opvolger van de videorecorder. De interne harde schijf kan uren beeld en geluid opslaan. Wie analoge tv kijkt, haalt met de Panasonic DMR-EH49 (€285) of de Sony RDR-AT105 (€280) het beste apparaat in huis. Met digitale kabeltelevisie is de Samsung DCB-P850R (€275) de beste keus.
Bron: Kassa

Blu-ray
Deze opvolger van de dvd-speler wordt steeds meer verkocht, vooral omdat de prijzen dalen. Best ge- test is de Philips BDP7500 (€260).
Bron: Consumentengids

GSM
Mobiele telefoons zijn er in soorten en maten. Er zijn ook toestellen die speciaal voor ouderen zijn ontworpen: weinig toeters en bellen, grotere knoppen en groot gebruiksgemak. In dit segment blijkt de Doro PhoneEasy 410 gsm (€170) de beste.
Bron: Consumentengids

Batterij
De beste niet-oplaadbare AA-batterij is van Duracell. Zowel de gewone ‘Plus’ (€1,50 per stuk) als de duurdere ‘Ultra’ (€1,75) gaat langer mee en geeft meer vermogen dan andere merken.
Bron: Kassa

Voedsel

Voedseletiketten
Albert Heijn geeft verreweg de beste informatie op de etiketten van huismerkproducten. Deze supermarkt krijgt een 9,8 in de test. Alle onderzochte AH-producten hadden een volledige voedingswaardevermelding op het etiket.
Bron: Consumentengids

Engelse thee
Wie thee zet met mineraalwater proeft pas echt het karakter van de thee. Dan is de lekkerste Engelse thee Pickwick English Tea Blend (€0,87). Gek genoeg vindt het proefpanel deze thee niet de lekkerste als deze met leidingwater wordt gezet. AH Engelse Melange (€0,61) smaakt dan het allerbeste.
Bron: Kassa

Prosecco
Villa Marianna is de lekkerste prosecco, met een juiste balans tussen zoet en zuur. De smaak doet denken aan appels en peren, vindt het testpanel. Deze Italiaanse wijn is te koop bij Jumbo (€3,99). Het panel heeft tien soorten prosecco frizzante geproefd, de licht mousserende variant die in Nederland het meest wordt gedronken.
Bron: Kassa

Vers, diepvries, pot of blik?
Geen enkele diepvriesspinazie is beter dan vers. Bij doperwten en spruitjes ligt dat anders. De beste uit de test liggen bij C1000 in de diepvries. De beste sperziebonen liggen diepgevroren bij Albert Heijn. Sperziebonen, worteltjes, doperwten en rode kool uit een glazen pot verliezen het van onbewerkte groente. Vers komt hier wel als beste uit de test.
Bron: Consumentengids

Verse groente
In acht supermarkten, een natuurwinkel en op de markt zijn groente en fruit gekocht. De biologische groente van Albert Heijn heeft de beste combinatie van
uiterlijk en smaak. Digros/Dirk/Bas verkoopt het beste fruit.
Bron: Consumentengids

Lasagne
Het testpanel is slecht te spreken over de lasagne bolognese, een van de meest verkochte kant-en-klaarmaaltijden. Slechts één lasagne krijgt een voldoende:
een 6,6 voor Illico presto (€2,85 per kilo) verkrijgbaar bij Dirk/Bas/Digros.
Bron: Kassa

Haring
Vishandel Koning in Rijswijk is als beste geëindigd in de jaarlijkse AD-haringtest. De proevers vinden zijn haring zeer goed en geven de viswinkel een 9,5. Het is de derde keer dat Koning als beste uit de bus komt.
Bron: AD

Oliebollen
Voor de zevende keer vinden de testers de oliebollen van Richard Vissers Gebakkraam aan de Heemraadsingel in Rotterdam het best. Deze uitmuntende oliebollen kostten vorig jaar €0,90 per stuk.
Bron: AD

Restaurant
Wat is het beste restaurant van Nederland? Het tijdschrift Lekker zet Oud Sluis (Sluis) op de eerste plaats. Volgens de website ‘The World’s Best 50 Restaurants’ is De Librije (Zwolle) de allerbeste plaats om te eten in Nederland. De Michelingids geeft beide restaurants de hoogste score van drie sterren.
Bron: Lekker, theworlds50best.com

Huishoudelijk

Wasmachines
Katoen wordt op 40ËšC het schoonst gewassen in een Miele W5723 (€1000). Dit apparaat komt ook als beste uit de test. Het energie- en waterverbruik steekt gunstig af bij de andere geteste wasmachines. Het is een grote wasmachine, met een capaciteit van 7 kilo.
Bron: Consumentengids

Wasmiddel
Bonte was wordt het schoonst met Persil Megaperls Color gold (€5,90 of €0,33 per wasbeurt). Ook op kleurbehoud scoort dit wasmiddel goed. Een pak is goed voor achttien wasbeurten.
Bron: Consumentengids

Wasdroger
Miele T 8937 WP EcoComfort (€1530) is de best geteste wasdroger. Door het warmtepompsysteem is hij erg zuinig. Ook houdt hij de omgeving droger dan andere wasdrogers en is dit apparaat opvallend stil.
Bron: Consumentengids

Vaatwasser
Whirlpool bouwt de beste vaatwassers. Zowel de inbouwvaatwasser ADG 9527 (€550) als de vrijstaande vaatwasser ADP Eclips (€360) komt als beste uit de test. De machines zijn relatief goed in het verwijderen van aangekoekt vuil.
Bron: Consumentengids

Koelvrieskast
De beste koelvrieskast is de Bosch KGN36H15 (€1160). Het apparaat scoort het best op het onderdeel energiezuinigheid en heeft een A++-label. De invriescapaciteit en het ontdooigemak zijn erg goed.
Bron: Consumentengids

Heggenschaar
Een robuuste schaar met goede gebogen messen, geschikt voor zowel het zware als het fijne werk, luidt het oordeel over de heggenschaar van Talen Tools (€24,95), de beste uit de test. Onder meer verkrijgbaar bij Europatuin.
Bron: Kassa

Spaar- en ledlampen
Voor lampen is Albert Heijn vaak het beste adres. De Spaarlamp Ministick 10W (€4,00) en de LED 6W (€25) komen als beste uit de test. Vooral de ledlamp krijgt een goed testoordeel. Ikea komt met de Halogeen 42W (€1,50) als beste uit de test.
Bron: Consumentengids

Aardappelschilmesje
De Hema verkoopt het beste aardappelschilmesje. Het is een mesje van Solingen met een houten heft (€1,50). Het Solingen-mesje met kunststof heft komt slechter uit de test.
Bron: Kassa

Tuinverlichting
Luxform Aruba (€8,99) is de beste tuinverlichting op zonne-energie. Het testpanel vindt de lamp zelf niet erg mooi, maar het licht wel. De lamp is onder meer verkrijgbaar bij Europatuin.
Bron: Kassa

Financieel

Energieprijsvergelijkers
Financieel gezien loont het om regelmatig van energieleverancier te wisselen. Aangezien het ingewikkeld is om de verschillende contracten met elkaar te vergelijken, zijn er op internet energieprijsvergelijkers. De beste daarvan is energieprijzen.nl. Deze vergelijker scoort vaker ‘goed’ dan andere vergelijkers.
Bron: NMa en Consumentenautoriteit

Allrisk-autoverzekering
Is de auto na een ongeluk total loss, dan volgt soms een tweede schrik: het lage bedrag dat de autoverzekering uitkeert. Met een uitkering onder de nieuwwaarde kunt u immers geen nieuwe auto kopen, terwijl veel mensen met een allriskverzekering datwél verwachten. In de test blijkt dat slechts vijf allriskautoverzekeringen 36 maanden lang de nieuwwaarde uitkeren. Bij andere verzekeraars is de termijn korter.
De vijf verzekeraars die als beste uit de test komen, zijn: Allianz (Veilig op weg pakket), AllSecur (verlengde nieuwwaarde 36 maanden), De Kilometerverzekering (drie jaar nieuwwaarde), Onna-onna en Reaal (verlengde nieuwwaarderegeling).
Bron: Consumentengids

Spaarrente
Wie zijn geld een jaar kan missen, krijgt de hoogste spaarrente bij NIBC Direct en Argenta Termijndeposito. Beide banken bieden 2,6 procent rente. Bij een vrij opneembaar spaartegoed geeft de Bank of Scotland de hoogste rente: 2,4 procent.

Bron: Independer

Spaarbank
Klanten zijn het meest tevreden over de Triodos Bank. Deze krijgt in het klanttevredenheidsonderzoek het rapportcijfer 8,1. Dat is iets meer dan vorig jaar, toen de bank met een 8,0 op de derde plaats eindigde. Sterke punten van Triodos zijn klaarstaan voor de klant en beloften nakomen. De hoogte van de rente is niet meegenomen in het onderzoek.
Bron: Independer

Reisverzekering
Klanten vinden Centraal Beheer Achmea de beste landelijke reisverzekeraar. Gemiddeld geven de klanten een 7,7. Op alle drie de onderzochte aspecten – klaarstaan voor de klant, beloften nakomen en schadeafhandeling – scoort de verzekeraar het hoogst in het onderzoek.
Bron: Independer

Aansprakelijkheidsverzekering
Verzekeruzelf.nl heeft de beste aansprakelijkheidsverzekering. De verzekering kent geen eigen risico, een leegstaande woning is onbeperkt verzekerd en ook waterschade in een vakantiewoning wordt netjes gedekt. De jaarpremie bedraagt €33 voor een gezin zonder kinderen en €26 voor een alleenstaande.
Bron: Consumentengids

Overlijdensrisico-verzekeraar
De meest klantvriendelijke over-lijdensrisicoverzekeraar is FBTO. Klanten waarderen het bedrijf met het rapportcijfer 7,5. Op alle aspecten scoort FBTO beter dan andere verzekeraars. Vooral bij de ‘duidelijkheid van de geboden informatie’ is er een flink verschil met andere verzekeraars.
Bron: Independer

Rechtsbijstandsverzekering
Ditzo komt als beste rechtsbijstandsverzekering uit de bus. Deze verzekering, uitgevoerd door Arag, krijgt het hoogste testoordeel. Sterke punten: geen wachttijd en geen minimaal belang (dus ook bij een kleine schade komt uw verzekering in actie). De premie voor twee volwassenen is €219 per jaar, voor een alleenstaande €198.
Bron: Consumentengids

Vervoer

Fiets
De Koga Miyata Silver Ace (€1299) komt als beste uit de test van nieuwe fietsen. De fiets rijdt zeer stabiel en strak. Het testpanel vindt de Koga in elk opzicht top.
Bron: Plus Magazine

E-bike
Bij de elektrische fietsen scoren de Union Switch (€1599) en de Sparta E-motion C2 (€1499) het hoogst. Pluspunten van de Union: de vloeiende trapondersteuning en de goede uitrusting. Bij de Sparta gaat de ondersteuning met een bewegingssensor, er is wat vertraging, maar het blijft soepel. Het frame is wendbaar en stabiel.
Bron: Telegraaf

Fietsdragers
De Twinny Load XLC Bikelift (€549) is de beste fietsendrager geschikt voor e-bikes. Doordacht ontwerp en veel gebruiksgemak.
Bron: ToerActief

Zomerbanden
Pirelli maakt de beste zomerbanden. In de maat 185/65 R15 is de Pirelli Cinturato P6 goed tot zeer goed op alle veiligheidsaspecten, met de hoogste score op nat wegdek. Ook de Cinturato P7, in de maat 225/45 R17, scoort goed tot zeer goed en is stil en slijtvast.
Bron: ANWB

Winterbanden
Dunlop maakt de beste winterbanden in de maat 185/65 R15. De Dunlop Wintersport 3D MO (€99) is goed op alle veiligheids-aspecten en is de beste op nat wegdek. In de maat 225/45 R17 komt de Michelin Alpin A4 (€235) als beste uit de test.
Bron: ANWB

Overig

Ziekenhuis
Het Flevoziekenhuis in Almere presteert het beste. Vorig jaar was het ziekenhuis al gestegen naar de 29ste plaats, nu eindigt het op de eerste plaats in de Ziekenhuis Top 100. Er is gekeken naar 31 criteria van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, zoals het aantal heroperaties om complicaties te herstellen.
Bron: AD