De beste rechtsbijstandverzekering

Getty Images

Een conflict zit in een klein hoekje en soms kan dat conflict zo uit de hand lopen dat er professionele juridische hulp nodig is. Aangezien een advocaat duur is, kan een rechtsbijstandverzekering uitkomst bieden. De beste zijn...

...ANWB/Unigarant, ING en Nationale Nederlanden.

Dat blijkt uit het Special Item Recht en Aansprakelijkheid van MoneyView. De drie rechtsbijstandverzekeringen van ANWB/Unigarant, ING en Nationale Nederlanden zijn op verschillende punten beter dan gemiddeld. Zo is bij vrije advocatenkeuze de maximumvergoeding hoger dan wat gangbaar is in de markt. Bij ING en Nationale Nederlanden hoeft een verzekerde geen eigen bijdrage te betalen voor een advocaat in een procedure waarin dat niet verplicht is. Ook hanteren de drie beste rechtsbijstandverzekeringen vrijwel geen wachttermijnen en drempelbedragen.

Hulp op aanvraag

Steeds meer uitvoerende instanties van verzekeraars bieden ook rechtsbijstand on demand aan. Dit wordt ook 'prepaid rechtshulp' of 'rechtshulp op aanvraag' genoemd. Deze rechtshulp kan ingezet worden op het moment dat er een conflict is. Er is geen verzekering nodig.

Er zijn nu zes aanbieders actief. Ze bieden een overzichtelijk en in beginsel betaalbaar tarief. De kosten nemen toe naarmate er meer hulp nodig is. Een kort overleg is gratis. Persoonlijk advies en een plan van aanpak kost tussen de 139 euro en 439 euro als de consument zelf alle contacten met de tegenpartij doet. Moet een jurist de gesprekken voeren, dan loopt de rekening op tot 849 euro. Bij een gecompliceerde zaak kan ook een uurtarief worden afgesproken. Als de zaak bij de rechter terecht komt, gelden veel hogere bedragen.

Auteur