Getest: hoe ongezond zijn bouillonblokjes?

Getty Images

De Consumentenbond liet in haar lab 49 bouillonblokjes testen op zoutgehalte. Het ging om groenteblokjes, rund en kip. Dit zijn de bevindingen!

Een echte bouillon wordt gemaakt als aftreksel van groenten en/of vlees, kruiden en specerijen. Wat voegt een kant-en-klaar bouillonblokje uit de supermarkt toe aan je eten? Bij vleesgerechten nauwelijks vlees: een blokje bevat nog geen 0,5% vleesextract. Wel zout: de meeste blokjes zitten ruim boven de 40%. Verder bevatten ze veel zetmeel, vet, smaakversterker en suiker en een beetje groente en kruiden.

Te veel zout verhoogt de bloeddruk en verhoogt zo de kans op hart- en vaatziekten, en bovendien kan het je nieren beschadigen en voor botontkalking zorgen. In plaats van een zoutrijk bouillonblokje te gebruiken, loont het wellicht meer om gewoon zelf zout toe te voegen. Bouillonblokjes zijn eigenlijk bedoeld om smaken en aroma's toe te voegen.

De zoutste qua samenstelling

De Albert Heijn Krachtige bouillon kip spant de kroon met 58% zout, daarna de Maggi Groentebouillon met 57%. Eén portie - voor een kom van 250 ml - biedt al de helft van de maximaal aanbevolen hoeveelheid zout per dag (6 gram).

De minst zoute qua samenstelling

Damhert (7%) en bio-merk Your Organic Nature (15%) hebben de blokjes beter op orde: hun groenteblokjes bevatten weinig zout. Op flinke afstand volgt Knorr Bio Rundvleessmaak met 33%. Wel wordt het Damhert blokje door het testpanel getypeerd als ''slap, niet lekker'', dus die 7% is wellicht weer iets aan de lage kant.

Zeezout gezonder?

De bouillonblokjes Biologisch van Jumbo, Natur Compagnie en Zonnature adverteren met hun blokjes als zijnde gemaakt met zeezout. Volgens Natur zitten er meer mineralen en sporenelementen in zeezout, wat het gezonder zou moeten maken. Dat klopt op zich, maar om te profiteren van die mineralen moet je als mens ongezonde hoeveelheden zout eten. Dat is uiteindelijk slechter voor je dan de winst die je zou behalen door meer mineralen in te nemen.

De resultaten

Getty Images

Voor meer info over zout in ons eten: Consumentenbond.nl/zoutfabels

Auteur