Test: de beste airfryers

De airfryer of heteluchtfriteuse draait alweer zo’n tien jaar mee. Ondanks dat veel mensen zweren bij een klassiek friteuse neemt de populariteit van airfryers jaar na jaar toe. De voornaamste reden: het is iets gezonder en achteraf ruikt je huis beter.

In 2010 introduceerde Philips de Airfryer op de Internationale Funkausstellung (IFA), een beurs gehouden in Berlijn. Het bedrijf claimt er ondertussen al tien miljoen verkocht te hebben. Al snel volgden andere grote huishoudmerken als Inventum, Tefal en Princess.

Het beste budgetmodel – Inventum (GF552HL)

De prijs voor een airfryer ligt doorgaans tussen de 60 en 200 euro. De Inventum GF552HL positioneert zich onderaan de prijsklasse. Desalniettemin komt de Inventum wél heel goed uit de test. Met 1,6 liter aan volume is er ruimte voor bijvoorbeeld grote porties friet of drumsticks.

Andere handigheden zijn de instelbare timer en de vaatwasbestendige bak. Vanwege de prijs ontbreken een aantal extra’s; zo is er bijvoorbeeld geen lcd-scherm.

Het beste prijs-kwaliteit model – Tefal Easy Fry Precision (EY4018)

Rond de 100 euro zitten toestellen met een betere prijs-kwaliteitverhouding. Ten opzichte van de Inventum verlies je wel wat volume en vermogen, maar dit wordt gecompenseerd met de ingebouwde technologie.

Zo heeft de airfryer van Tefal een geurfilter, die ervoor zorgt dat je woonkamer niet urenlang nog naar een snackbar ruikt. Via de 3D Air Pulse technologie wordt de hete lucht goed verspreid in de pan, zodat de frieten goed gelijkmatig en knapperig bakken.

De beste upgrade – Philips AirFryer XXL (HD9653/90)

De beste upgrade vinden we bij de pionier in deze productcategorie. Kortgeleden stelde Philips de Airfryer XXL voor op de IFA in Berlijn. De ‘Smart Sensing’-technologie past automatisch de tijd en temperatuur van de AirFryer aan, afhankelijk van het voedsel in de bak.

Op deze specifieke airfryer moeten we nog even wachten, tot hij in de winkel ligt, maar ook de huidige XXL-generatie scoort hoog op vlak van technologie. Zo zorgt de Twin-Turbostar technologie ervoor dat je niet meer hoeft voorverwarmen.

Beste keus – Princess Digital Aerofryer XXL (182025)

De Princess Aerofryer XXL is een eenvoudig toestel met acht bakprogramma’s, waarmee je zowel frieten als vlees, vis of groenten bakt. Het toestel heeft voldoende volume voor een doorsnee gezin, 1500 watt aan vermogen en een vaatwasbestendige bak.

Dit model komt met ingebouwde beveiliging tegen oververhitting en heeft een koele wand. Via de draaiknop en het digitale display is instellen ontzettend gemakkelijk.

Bron(nen):