Test: de beste draadloze speaker (2024)

Draadloze speaker met man in de woonkamer
Getty Images

Draadloze speakers geven een beter geluid dan de ingebouwde speakers in de telefoon of de laptop. Een beter geluid maakt het kijken naar een film op de laptop aantrekkelijker Bij draadloze speakers is er keuze tussen exemplaren mét en zonder accu. De beste middelgrote speakers zijn...

JBL Charge 5 (met accu) en Sonos ERA 100 (zonder accu).

Aldus de Consumentenbond. De JBL Charge 5 (€155) heeft van alle geteste middelgrote speakers de beste geluidskwaliteit. Ook op het punt van de accu en mogelijkheden komt hij als beste uit de test. De speaker weegt net geen kilo (920 gram) en met een volle accu kan hij meer dan 18,5 uur muziek afspelen. De verbinding is draadloos via bluetooth aan te sluiten. Ook heeft de speaker een lijningang, zodat hij ook bedraad kan werken. Overigens biedt één speaker met accu een betere geluidskwaliteit dan de JBL Charge 5. Dit is de grotere JBL Boombox 3 (€295), die een gewicht heeft van bijna zeven kilogram.

Speakers met accu zijn overal te gebruiken, bijvoorbeeld in de tuin of onderweg. Ook zijn ze gemakkelijk mee te nemen van de ene naar de andere kamer in huis.

Zonder accu

Speakers zonder accu hebben een stopcontact nodig. De verbinding met laptop en telefoon is draadloos, maar er is wel een elektriciteitsdraad nodig. Deze speakers zijn daarom vooral geschikt voor binnenshuis. De Sonos Era 100 (€265) heeft niet de allerbeste geluidskwaliteit van de kleinere speakers, maar het gebruiksgemak is beter dan dat van de andere speakers in de test. Ook heeft de Sonos meer mogelijkheden. Aansluiten kan via wifi en bluetooth. Spotify Connect maakt het mogelijk om muziek direct van de Spotify-app te spelen. De Sonos weegt 2 kilo.

Bij de speakers zonder accu bieden drie grote speakers uit de test bieden een betere geluidskwaliteit dan de Sonos. Deze drie zijn flink veel zwaarder dan de Sonos. De beste geluidskwaliteit biedt Bowers & Wilkings Zeppelin (2021). Deze draadloze speaker kost 800 euro en weegt 7,26 kilogram.

Auteur