Test: de beste fietsverlichting

De dagen worden korter en de donkere dagen staan voor de deur. Wie regelmatig fietst, doet er verstandig aan goede fietsverlichting te monteren om te zien én om zichtbaar te zijn voor anderen. De beste fietslampjes zijn...

...Simson Future (voor) en Eyes (achter). Dat blijkt uit een test van de ANWB. De Simson Future (voor, €23) en de Eyes (achter, €16) zijn zeer sterke lampen. Deze lampen zijn geschikt voor onverlichte stukken of fietspaden met slecht wegdek. Zowel voor- als achterlicht hebben een lange brandduur, respectievelijk 11 en 9 uur. Beide lampen zijn via een usb-aansluiting op te laden.

De koplamp heeft een 'bijna leeg' indicatie. Het achterlicht niet. Pluspunt van het achterlicht is dat deze ook past op dunnen framedelen. Een minpuntje is dat je de usb-afsluitklepjes los kunt trekken. Ander minpuntje is dat de koplamp een lange laadduur heeft: 6 uur.

Gezien worden

Fietsers die de bebouwde kom niet uitkomen en voldoende hebben aan verlichting om te worden gezien, halen met B'Twin Led SL 100 (€3) de beste uit de test in huis. De lampjes zijn makkelijk los- en vast te maken, ze zijn licht en compact, ze hebben een goede lichtsterkte en de batterijen zijn gemakkelijke te verwisselen. Minpuntjes zijn dat de lampjes niet goed te richten zijn en dat ze niet goed op elk framedeel passen.

De batterijen gaan 62 uur mee, de testers vinden dat aan de korte kant. De lichtsterkte van lampjes om 'gezien te worden' zijn niet te vergelijken met lampen om 'te zien'.

Bron(nen):
  • ANWB