Test: de beste ketchup

Mayonaise is vetter, maar in ketchup zit veel suiker

Ketchup
Getty Images

Op een tosti, bij een patatje en bij de barbecue is ketchup voor bijna iedereen onmisbaar. Een lekkere lichtzure tomatensmaak. Ketchup is niet meer dan tomatenpuree en azijn, met vaak een beetje suiker en zout. De beste ketchup is…

Albert Heijn Bio ketchup. 

Dat blijkt uit een test in de Consumentengids. De Albert Heijn Bio (€1,99 voor 450 ml) is lekker en biologisch. Ook de prijs is redelijk, waardoor de ketchup niet alleen de beste uit de test is, maar ook de beste koop. De proevers vinden de ketchup 'goed in balans' en 'niet te overheersend'. Minpuntje is dat er vijftien procent toegevoegde suiker in zit. Dat vinden de testers veel.

De Bio ketchup van Albert Heijn krijgt voor smaak het oordeel 7,4 van de proevers. Het is daarmee niet de allerlekkerste. Dat is Aldi Trophy Smaakmakers. De proevers geven de Aldi-ketchup het testoordeel 7,7 voor smaak. Ook Remia Zero added sugar, Remia, Albert Heijn en Heinz zijn met een 7,5 voor de smaak lekkerder dan Albert Heijn bio.

Suiker

Op het subonderdeel zout krijgen twaalf ketchups een onvoldoende. Zestien ketchups krijgen een onvoldoende op het subonderdeel milieu, omdat ze niet biologisch zijn. Bij biologische teelt worden geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook wisselen biologisch telers tomaten af met andere gewassen. Dit zorgt voor een gezondere bodem. Opmerkelijk genoeg krijgen bijna al deze biologische ketchups een onvoldoende op het suboordeel suiker. Deze ketchups bevatten, met andere woorden, te veel toegevoegde suiker naar de smaak van de testers van de Consumentenbond.
 

Auteur