Test: de beste wasmachine

Een wasmachine zal in geen enkel huis ontbreken. Het is zo'n apparaat waar je niet zonder kunt. Mocht de wasmachine kapot gaan, of ben je toe aan een nieuwe, dan haal je met de Siemens WMN16T3471 of de Bosch WNAT323471 de beste in huis voor een was tot 7 kilo.

Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. De Siemens en Bosch zijn beide niet alleen technisch volledig identiek, ze kosten ook evenveel, €580. De machine wast stralend schoon en centrifugeert prima met een toerental van maximaal 1600. Dankzij de ruime opening is de machine gemakkelijk te vullen. Hoewel deze Siemens/Bosch als beste uit de test komt, is hij niet de allersnelste, zuinigste of stilste uit de test. De machine scoort onvoldoende op het testonderdeel 'Spoelen', maar dat geldt voor 21 van de 25 geteste wasmachines. Volgens de fabrikant heeft de machine bij een minder volle trommel exact watermanagement en detecteert de machine een overdosering van wasmiddel.

Halfvol

De testers hebben ook vijf machines laten draaien met een deels gevulde trommel. Deze machines passen de hoeveelheid water en stroom aan de hoeveelheid was aan, maar de testers vinden dat het niet erg nauwkeurig gebeurt. Zo verbruikt een voor zestig procent gevulde trommel bijna evenveel water en stroom als een volle. Per kilo was ben je dan minder zuinig. Bij een halfvolle trommel scheelt het wel aanzienlijk. De machines verbruiken dan slechts een derde van de stroom, het programma is sneller klaar en het water minder warm. Dat is dus relatief zuiniger dan wassen met een volle trommel. Deze nieuwe zuinigheid heeft wel een schaduwkant: de was wordt volgens de testers een stuk minder schoon.

Bron: Consumentenbond