Auto belt zelf 112 voor zwaargewonde man

Hulpdiensten hebben vrijdagmorgen een zwaargewonde bestuurder gevonden nadat de auto van de bestuurder 112 had gebeld. De auto beschikte over eCall, een noodoproepsysteem dat bij een ernstig ongeval automatisch hulpdiensten waarschuwt.

De man vloog die vrijdag rond 3.30 uur uit de bocht op de A2 bij Oudekerk en zat bekneld tegen het dashboard. De auto was voorzien van een eCall-systeem en belde zelf 112. Ook gaf de auto de locatie van het ongeluk door en verbond de meldkamer met de inzittende. Cruciaal, want anders was de man niet gevonden, volgens de meldkamer. De man is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Dit was de eerste keer dat de brandweer Amsterdam-Amstelland een eCall melding kreeg.

 

Sinds 31 maart 2018 moeten alle nieuwe auto’s verplicht een noodoproepsysteem hebben dat bij een ongeval zelf 112 belt. Het eCall-systeem wordt geactiveerd door sensoren, die een melding maken na een crash. Het systeem kan ook handmatig worden ingeschakeld. Na activatie zoekt eCall contact met de dichtstbijzijnde hulpdienst, verzendt een locatie via GPS en schat de ernst van het ongeval in aan de hand van de inzet van airbags en het aantal inzittenden met een veiligheidsriem om.

Bron(nen):
Trefwoorden: