Zo rijdt u veilig in het donker

Auto rijden in het donker
Getty Images

Slecht verlichte wegen, donkere straten of juist felle koplampen van tegenliggers: rijden in het donker kan soms best gevaarlijk zijn. Met deze tips helpen we u op weg. 

Laat uw ogen wennen aan het donker

Stapt u in de auto nadat u in een (fel)verlichte ruimte bent geweest? Laat uw ogen dan even wennen aan het donker. Na een paar minuten zult u merken dat u beter kunt zien. 

Stap uitgerust achter het stuur

Rijden in het donker kost nou eenmaal meer energie dan rijden in daglicht. Zorg daarom dat u niet moe of vermoeid achter het stuur stapt. Neem daarnaast de ruimte en de tijd onderweg. Ziet u een bord niet goed? Ga rustiger rijden en neem iets meer tijd. Let wel op dat u andere weggebruikers niet hindert. 

Let op uw lampen

Controleer uw koplampen. Staan ze goed afgesteld? Welk licht moet u gebruiken? Groot licht mag u uiteraard gebruiken in het donker, maar niet op het moment dat u een tegenligger heeft of u op korte afstand van een ander voertuig rijdt. U kunt anderen namelijk verblinden en dat leidt tot gevaarlijke situaties. 

Kies voor goed verlichte wegen

Weet u dat u minder goed ziet in het donker? Kies dan niet voor routes waar geen of weinig (straat)verlichting aanwezig is. Zo kunt u rustiger rijden en voorkomt u eventuele gevaarlijke situaties. 

Maak uw ruiten schoon

Als uw ruiten vuil zijn, kunnen reflecties van verlichting het beeld behoorlijk vertekenen. Ook vogelpoep of andere viezigheid neemt een deel van het zicht weg. 

Let op de temperatuur

Zet uw verwarming niet te hoog. Hoe fijn het soms ook is, warmte maakt ons sneller suf dan kou. Zeker als u moe bent, kan een warme auto zorgen voor nog meer concentratieverlies. Zorg daarnaast voor voldoende frisse lucht in de auto. 

Let op de weg

Dit klinkt misschien logisch, maar we zien het toch vaak: telefoons of andere afleiding tijdens het rijden. Zeker als u in het donker rijdt, maar eigenlijk altijd, is het belangrijk dat u op de weg let en niet op andere zaken. 

Ziet u slecht in het donker? Wellicht heeft u last van nachtblindheid. Hier leest u meer over wanneer u nachtblind bent en wat u eraan kunt doen.

Auteur 
Bron 
  • ANWB