Automobilist: ga voorbereid de winter in!

Zelfs als de zomer eindeloos lijkt te duren, komt er een moment dat de winter op de deur klopt. Ook fijn, maar voor de autorijder heeft de winter wel wat nadelen. Goed voorbereid de winter in kan veel ellende voorkomen.

Dat u ’s morgens uw ruiten staat te krabben - niet leuk, maar het hoort erbij. Vervelender wordt het als u met een lege accu staat terwijl u naar een afspraak moet. Nóg vervelender wordt het als het garagebedrijf vanwege de barre weersomstandigheden juist nu even geen tijd voor u heeft.

Paniek: lege accu!

Het is waarschijnlijk een van de meest voorkomende irritaties in de winter: een lege accu. En altijd op het moment dat u weg moet, dat zult u altijd zien. Toch is de paniek met zo’n lege accu eenvoudig te voorkomen. Een accu heeft een bepaalde levensduur en als het einde daarvan in zicht komt, krijgt hij meer moeite met laden. Bij zomerse temperaturen gaat dat nog wel goed, maar als de temperaturen richting het vriespunt gaan, beginnen vaak de problemen. Laat de accu daarom vóór de winter doormeten. Blijkt dat hij z’n beste tijd heeft gehad, laat de accu dan vervangen. U bespaart zichzelf er veel winterse stress mee.

Slecht zicht: levensgevaarlijk

Juist ‘s winters, met de viezigheid van pekel in combinatie met een laagstaande zon, zijn schone ruiten essentieel. Ruitenvloeistof én goede ruitenwissers zijn dus belangrijk. Vervang de ruitenvloeistof op tijd door een ruitenvloeistof met antivries. En controleer of de ruitenwissers nog goed functioneren. Na verloop van tijd laten veel ruitenwissers strepen achter op de ruit - levensgevaarlijk bij de laagstaande winterzon. Zorg er daarom voor dat u altijd en overal goed zicht hebt, juist in de winter.

Wintercheck bij de merkgarage: slim

Als u geen zin heeft in winterse perikelen langs de kant van de weg, is de wintercheck voor uw auto een uitstekend idee. Daarvoor kunt u onder meer terecht bij de merkgarage, dat is zelfs vaak voordeliger dan menigeen denkt. Omdat de merkgarage op de hoogte is van alle ins en outs van ‘zijn’ merk, is het de moeite waard om uw auto eens aan zijn deskundige blik te laten onderwerpen. Zo heeft onder meer de SEAT-merkgarage een wintercheck waarbij de auto op 30 punten wordt gecontroleerd en de vloeistoffen gratis worden bijgevuld.

Veel merkgarages bieden bovendien speciale services aan voor auto’s van ‘hun’ merk. Hierbij kunt u denken aan gratis pechhulp en korting op de autoverzekering. Ook de garantie op de onderhoudsbeurt en eventuele autoreparaties, zoals de auto uitdeuken of krassen verwijderen van de auto, zijn vaak bijzonder goed. En mocht u nu denken dat de merkgarage zijn neus ophaalt voor uw tweedehands auto… Niets is minder waar! Zo biedt SEAT zelfs een gratis welkomstcheck aan voor elke tweedehands gekochte SEAT, een mooie manier om uw aanwinst nog eens extra te laten nakijken. En voor het automerk de perfecte manier om al hun auto’s als een zonnetje te laten rijden - zomer én winter.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met SEAT.