Een gewone auto parkeren bij een laadpaal: mag dat?

Met de toename van het aantal elektrische auto’s op de weg komen er ook steeds meer parkeer- en laadplekken voor dit soort voertuigen. Maar mag je daar met je gewone auto parkeren? En zijn er regels waar u met uw elektrische auto aan moet voldoen?

De regels omtrent het parkeren en opladen van elektrische auto’s blijken niet altijd duidelijk en dat komt omdat sommige regels op lokaal niveau worden bepaald en gehandhaafd. Toch zijn er ook een aantal regels die overal hetzelfde zijn.

Zo zijn er in Nederland verschillende verkeersborden te vinden rond het parkeren en opladen van elektrische voertuigen.

Bron afbeelding: Verkeersmaatregelen

De borden B, C en D gaan specifiek over het opladen van elektrische auto’s. Als uw auto hier geparkeerd staat, dan moet hij dus ook daadwerkelijk aan het oplaadsnoer liggen. Over het algemeen geldt dan ook dat u uw auto zo snel mogelijk moet weghalen zodra hij helemaal is opgeladen: het is een laadplek, geen parkeerplek.

Bord A geeft aan dat elektrische auto’s hier mogen parkeren, ongeacht of ze aangesloten zijn op een laadpaal. Dit soort borden zijn vooral bedoeld om het elektrisch rijden te stimuleren.
Heeft u geen elektrische auto? Dan mag u dus geen gebruik maken van parkeerplekken waar een van bovenstaande borden geplaatst is. Doet u dat wel, dan riskeert u een boete. Uitzondering is Den Haag, waar plekken voor elektrische auto’s in bepaalde delen van de stad na 22.00 uur ook gebruikt mogen worden door gewone auto’s.

Parkeren op een laadplek?

In veel steden en gemeenten moeten bezitters van een elektrische auto’s ook gewoon parkeergeld betalen voor het gebruik van een laadplek. Dit is bedoeld om lang parkeren tegen te gaan. Sommige steden combineren dit met het criterium dat de auto ook werkelijk aan het opladen is. Daarna moet de auto zo snel mogelijk plaatsmaken voor een volgende.

Om zeker te weten dat u geen boete riskeert, moet u altijd goed naar de borden kijken. Dan weet u snel genoeg of u parkeergeld moet betalen, of er een maximale parkeerduur is en of uw auto aangesloten moet zijn op de oplader.

Bronnen: ANWB, Nu.nl & Yellowbrick