Een kerstboom die uit de auto steekt, mag dat?

De kerstbomenverkoop is in volle gang, zeker nu Sinterklaas het land heeft verlaten. En als je dan voor een flinke boom kiest, past hij meestal niet helemaal in de auto. Hoe ver mag de boom uit de auto steken? En krijg je een boete als je achterklep open blijft staan? 

Je mag de kerstboom uit je auto laten steken, maar je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De boom mag aan de zijkant van de auto 20 centimeter uitsteken, bijvoorbeeld via de zijruit. Aan de achterkant mag de boom (en andere voorwerpen die je niet in delen kunt verdelen) een meter uitsteken. Daarbij mag je de achterklep ook deels open laten, maar dan moet je er wel voor zorgen dat de klep niet verder open kan waaien. Denk hierbij wel even aan je gezondheid: rijden met een open achterklep zorgt ervoor dat je in de uitlaatgassen van jezelf en anderen zit. 

Boete

Mocht de boom langer dan een meter uitsteken aan de achterkant, dan moet je zichtbare markering aan het einde van de boom hangen. Meestal is dat een markeringsbord of een vlag. Gebruik je die niet en steekt de boom meer dan een meter uit, dan riskeer je een boete van 140 euro. Is de boom nog langer, meer dan 1.75 meter, dan riskeer je een fiksere boeten van 210 euro. 

Een ander punt van aandacht is je nummerbord: zorg dat dit altijd goed leesbaar is als je de boom vervoerd. Dat kost je anders 149 euro. Dit geldt ook voor de achterlichten en de richtingaanwijzers.

Als je rekening houdt met de bovenstaande regels, kun je de kerstboom dus prima zonder problemen in je auto vervoeren.  

Bron: AD.nl