Einde contactloze autosleutel in zicht

Het leek zo handig: de auto die automatisch ontgrendelt. Helaas, de contactloze autosleutel gaat alweer in de ban. Reden: het grote aantal inbraken in en diefstallen van auto’s die voorzien zijn van een zogeheten ‘keyless entry’.

Met een contactloze autosleutel is het ontgrendelen van de auto slechts een kwestie van met een sleutel in de buurt van de auto zijn. Auto en sleutel herkennen elkaar, waarna de auto automatisch ontgrendelt. Het starten van de auto is dan nog slechts een druk op de knop. 

Deskundigen stellen dat bijna alle auto’s van 2017 en ouder die over zo’n systeem beschikken, eenvoudig zijn te stelen. Dieven hebben namelijk apparaatjes waarmee ze het signaal van de contactloze autosleutel kunnen opvangen. Dat signaal wordt gekopieerd, waarna het ontgrendelen van de auto een fluitje van een cent is. Volgens het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit is het dan ook geen kwestie of, maar wanneer een auto met keyless entry wordt gehackt.

Het advies aan autobezitters luidt nu om de keyless entry uit te schakelen. Beschikt uw auto over zo’n sleutel, dan kunt u het beste contact opnemen met de merkdealer van uw auto. Het uitschakelen lijkt namelijk nog niet zo eenvoudig te zijn. Kiwa SCM, de keuringsinstantie voor autobeveiliging, heeft inmiddels het voornemen om de contactloze autosleutel per volgend jaar af te keuren. 

Slachtoffer van autodiefstal blijken overigens vooral de bezitters van de duurdere modellen te zijn. De Toyota RAV4 is momenteel het meest gewild onder dieven. Op de tweede plaats staat de Citroën C4 en op de derde plaats prijkt de Range Rover Evoque van Land Rover.

Bron(nen):