Elektrische auto pas na 700.000 kilometer groener dan benzineauto

Getty Images

Benzineauto’s zijn minder goed voor het milieu dan elektrische auto’s, maar het omslagpunt ligt veel hoger dan gedacht. Dit blijkt uit berekeningen van de professor Damien Ernst van de universiteit van Luik.

In zijn berekening nam hij de huidige staat van elektriciteitsproductie mee, die slechts voor een klein deel op ‘groene’ wijze tot stand komt. 

Momenteel zou een elektrische auto van 60 kilowattuur (kWh) die 20 kilowattuur per 100 km verbruikt, exact 697.612 km moeten afleggen voordat deze daadwerkelijk groener is dan een gemiddelde benzineauto die zes liter per 100 km verbruikt. 

In zijn conclusie noemt Ernst enkele bepalende elementen: de energie die het kost om de accu’s te maken, het Europees gemiddelde van CO2-emissies per kWh en de CO2-uitstoot van het benzinevoertuig.

Uiteindelijk leidt dat tot deze afstand van bijna 700.000 km waarbij de elektrische auto pas echt milieuvriendelijker is dan een benzineauto. Maar wanneer de gebruikte energie honderd procent ‘groen’ is, is de elektrische auto al na slechts 30.000 tot 40.000 km schoner dan een gemiddelde benzineauto.

Auteur 
  • Bodine Valentijn
Bron 
  • Algemeen Dagblad