Hoe herken je dat het tijd is om te stoppen met autorijden?

Centraal Beheer
Unsplash

Autorijden is voor veel mensen belangrijk voor hun zelfstandigheid. Het is dus logisch dat als je ouder wordt (en misschien wel fysiek achteruit gaat) je deze vrijheid niet zomaar op wil geven. Toch is het belangrijk altijd veiligheid voorop te zetten en eraan toe te geven als je beter niet meer kunt autorijden. Zo voorkom je gevaarlijke situaties voor jezelf en anderen. Wil je weten hoe je herkent of het verstandig is om niet meer achter het stuur te kruipen? Lees dan verder.

1. Je raakt vaak de weg kwijt

Er zijn mensen die van nature niet heel sterk zijn in navigeren, wat niet altijd direct een probleem hoeft op te leveren. Maar als het zorgt voor gevaarlijke situaties, is het niet verstandig om in de auto te stappen. Vooral als je ook bekende omgevingen minder snel herkent is dat een teken dat je beter niet meer kunt autorijden.

2. Je kan je minder goed concentreren

Heb je moeite met concentreren? Misschien dat het komt door een slechte nacht slaap. Maar als het steeds vaker lastig wordt om je concentratie te behouden tijdens het rijden, loop je meer risico op bijvoorbeeld een botsing met een invoegende auto op de snelweg.

3. Je hebt een vertraagd reactievermogen

Duurt het steeds langer voordat je reageert op een invoegende auto of een onverwachte voetganger? Dat kan in het verkeer erg gevaarlijk zijn. Als je reactievermogen niet meer zo snel is als vroeger, kan je dit nog proberen te trainen door middel van verschillende oefeningen. Helpt dit niet? Dan is het tijd voor een bezoekje aan de huisarts en een gesprek over of het nog wel handig is om achter het stuur te zitten.

Opfriscursus

Als senior is het waarschijnlijk een lange tijd geleden dat je een rijles hebt gehad. Als je merkt dat het verkeer steeds lastiger voor je wordt, kan je ook kijken of een opfriscursus helpt.

Er zijn misschien veel nieuwe soorten voertuigen en verkeersregels bij gekomen sinds je laatste rijles, dus een opfriscursus kan bijdragen aan betere kennis en controle op de weg. Ook een rijbewijskeuring door een arts is een goed idee als je twijfelt of je nog kunt blijven autorijden.

Verhoogde premie

Voor senioren geldt bij sommige verzekeraars dat zij een hogere premie moeten betalen voor hun autoverzekering dan mensen tussen de 24 en 65 jaar, omdat verzekeraars denken dat het risico op schade groter is. Niet elke verzekeraar hanteert deze toeslag, waardoor het kan lonen om uit te zoeken of dit wel of niet geldt voor jouw autoverzekering.

Kom je erachter dat je een hogere premie moet betalen, en wil je dit liever niet? Dan kan je op zoek gaan naar een verzekeraar die geen toeslag hanteert en eventueel een nieuwe autoverzekering afsluiten.

Veilig rijden

Het is belangrijk om op tijd aan de bel te trekken als je een (of meer) van de bovenstaande klachten hebt. Misschien dat je na een bezoekje aan de huisarts nog gewoon kan blijven autorijden! Zo niet, geen zorgen: er zijn nog steeds veel verschillende manieren van vervoer, zoals het OV, maar ook een seniorenbus of door te carpoolen met familieleden en vrienden. 

Dit artikel kwam tot stand i.s.m. Centraal Beheer.