Negatieve ontwikkeling in verkeersveiligheid: aantal verkeersslachtoffers stijgt

Getty Images

Het gaat niet goed met de verkeersveiligheid in Nederland. Volgens voorspellingen zal het aantal ernstig gewonden toenemen naar 37 duizend slachtoffers in 2040, terwijl dat er nu jaarlijks nog 21,5 duizend zijn. Ook zal het aantal dodelijke ongevallen met scootmobielen van 43 nu toenemen met 160 procent. Dat voorspelt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) onder andere in haar verkeersprognose voor 2040.

Bescherming voor kwetsbaren

De Vereniging Verkeersslachtoffers roept daarom op om kwetsbaren beter te beschermen. “Betere begeleiding voor scootmobielgebruikers en een jaarlijkse medische keuring voor senioren. Daarnaast is een betere persoonlijke bescherming essentieel, zoals fietshelmen voor e-bikers in de leeftijdsgroep van 60-plus”, vertelt voorzitter Nelly Vollebregt aan de Telegraaf.

Beleid aanpassen

Als het beleid niet veranderd, verwacht de SWOV een stagnatie bij de daling van het aantal doden en een sterke stijging bij de ernstig gewonden. Dit betekent ook een stijging in de maatschappelijke kosten: die bedragen nu zo’n 17 miljard euro per jaar, maar de SWOV verwacht dat die met circa 50 procent toe zullen nemen.

Om de verkeersveiligheid te verbeteren, wordt ingezet op een combinatie van maatregelen en regelgeving op het gebied van infrastructuur, gedrag, voertuig en handhaving. Zo is er, volgens een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, tot 2030 in totaal 500 miljoen euro beschikbaar voor het verkeersveiliger maken van lokale en regionale (fiets)wegen en is er 50 miljoen euro vrijgemaakt voor veiligere bermen. Ook zijn er campagnes gestart om appen en bellen tijdens het rijden te voorkomen en om lachgas in het verkeer te ontmoedigen.

Bron: Telegraaf

Auteur 
  • Danique Pekelsma