Vieze lucht in je auto? Dit kun je eraan doen

Een muffe lucht of zelfs de stank van rotte eieren: sommige auto’s gaan na verloop van tijd enorm stinken. Waar ligt dat aan? En wat kun je eraan doen?

De oorzaak

Vooral auto’s met airconditioning zullen tijdens warme lentedagen en gedurende de zomer last hebben van een muffe, droge lucht of misschien zelfs een flinke stank. Dat komt doordat de airconditioning gedurende de winter niet (of nauwelijks) aangaat. Bacteriën en vuil kunnen zich zo settelen zonder gestoord te worden. Op het moment dat de airco weer aangaat, verspreiden die bacteriën zich en dat kan flink wat stankoverlast geven. Maar ook vocht wat achterblijft in (delen van) de auto kan stank veroorzaken. In eigenlijk alle gevallen heeft het te maken met het onderhoud van je interieur en/of de airconditioning.

De oplossing(en)

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de stank te laten verdwijnen of in het minste geval verminderen. 

Desinfecteer de airconditioning
Er zijn speciale reinigingssprays die je in je auto kunt spuiten, met de ramen en deuren gesloten en de airco draaiende. Dan neemt het systeem de spay goed op en zal de vieze lucht verdwijnen. Ook is een soort schuim dat rechtstreeks op de verdamper van de airco aangebracht kan worden en daarmee de stank verhelpt. Beide producten zijn te verkrijgen bij een autospeciaalzaak.  Let wel: met alleen het oplossen van de stank op deze manier ben je er nog niet. Er is een grote kans dat er nog meer onderhoud nodig is, zie voor tips de onderstaande punten. 

Vervang het pollenfilter
Het pollenfilter (of interieurfilter) kan ook een oorzaak van de stank zijn. Het filter moet eigenlijk één keer per jaar vervangen worden, zeker als je een allergie hebt (zoals hooikoorts of stofallergie). Het filter vervangen kun je in principe zelf doen; in de handleiding van je auto staat hoe dat moet. Filters zijn verkrijgbaar bij een autospeciaalzaak. 

Laat het koudemiddel nakijken
Eens in de twee á drie jaar is het verstandig om je koudemiddel na te laten kijken. Je airco verliest behoorlijk wat koudemiddel gedurende die periode, wat ervoor zorgt dat de airco minder kan koelen. Regelmatig onderhoud van de airco zorgt ook dat hij weer wat schoner is. Laat dit wel doen door iemand die er verstand van heeft.

Ga vochtvorming tegen
De muffe lucht komt meestal van vocht in de auto. In de wintermaanden verzamelt vocht zich makkelijker op poreuze plekken en in verstopte afvoeren. Maar ook natte regenkleding kan problemen veroorzaken. Je merkt dat er te veel vocht in je auto is als je ramen beslaan. Auto-ontvochtigers kunnen hierbij helpen, maar ook kattenbakvulling in een stoffen zak is een oplossing. Als je merkt dat er veel vocht in je auto zit, wacht dan niet te lang met een oplossing. Hoe langer je wacht, hoe sneller je schimmel krijgt en dat is een groter probleem. Heeft de vochtophoping met een verstopping te maken? Laat je auto dan nakijken bij een expert.

Lucht je ventilatiesysteem
Frisse lucht in je ventilatiesysteem kan al wonderen doen, om muffe lucht of stank tegen te gaan maar ook om het te voorkomen. Als je de airco in recirculatie laat staan, komt er geen schone lucht je auto binnen. Ook het (lang) uit laten staan van je ventilatie kan problemen veroorzaken. Regelmatig je airconditioning gebruiken voorkomt die problemen en zorgt ervoor dat je airconditioning beter blijft werken. 

Controleer je brandstof-  en/of uitlaatsysteem
Als je de geur van rotte eieren of zwavel ruikt, duidt dat hoogstwaarschijnlijk op een ernstiger probleem. Deze geur wijst namelijk in veel gevallen op een probleem met het brandstof- of uitlaatsysteem. De geur komt langzaam in je interieur terecht en blijft daar hangen. Blijft de geur hangen? Dan is het verstandig om de auto door een expert na te laten kijken. 

Bron: Algemeen Dagblad
 

Bron(nen):