Waarom kost de ene ruitenkrabber €1 en de andere €46?

Ze zijn allemaal gemaakt voor hetzelfde doel: ijsvrije autoramen. Loont het om dieper in de buidel te tasten of lukt het met een goedkope krabber net zo goed?

Denk niet te makkelijk over de mensen achter de ruitenkrabber. Daar wordt over nagedacht. Kijk eens naar de krabber van het Deense topmerk Eva Solo. Kost €46, maar dan heb je ook wat. Hij is opvouwbaar, dus niet zo’n hinderlijk attribuut dat net niet in het portiervakje of dashboardkastje past. Met z’n brede stevige handvat en 12 centimeter brede schraapblad is dit echt de Rolls-Royce onder de ruitenkrabbers.

Eenvoudig

Niet te vergelijken met het krabbertje dat je bij de benzinepomp koopt of het vierkante schrapertje van de Hema van €1. Daar zijn geen designers aan te pas gekomen. Die van de Hema is meer een soort handvat, met aan de ene kant de schraper en aan de andere een rubber rand om de sneeuw mee weg te halen. Het is met deze krabber altijd een soort wedstrijd: wie wint, het ijs of de krabber? En het kan nog goedkoper: met een klantenkaart of ander pasje lukt het ook. Koud aan de handen, maar als er niets anders is, biedt het uitkomst.

Uitschuifbaar

Maar dat zijn de uitersten. Tussen de €1 en de €46 zijn er ruitenkrabbers in alle soorten en maten. Neem de bekende blauwe parkeerschijfkrabber voor €2,95. Koukleumen kunnen voor ongeveer €4 een krabber aanschaffen waar een handschoen aan vastzit. Weer wat duurder zijn de krabbers die niet alleen rekening houden met vorst, maar ook met zware sneeuwval. Ze zijn uitgerust met een borstel en sommige zijn uitschuifbaar, zodat je zonder veel moeite de hele auto sneeuw- en ijsvrij maakt.

Verwarmd

Maar er is meer. De innovatie van de ijskrabber staat niet stil, getuige de elektrische ruitenkrabber, die voor €5 bij onder meer Marskramer te koop is. Deze heeft iets weg van een krultang. Het snoer van ruim vier meter moet je door het open raam op de sigarettenaansteker in de auto aansluiten. Met een knopje kun je de warmte regelen. Al schuivend en krabbend krijg je de autoruit er vlot mee schoon.

Maar is deze Chinese krabber een aanrader of gaat hij het elektrische broodsnijmes achterna? Die bleef immers ongebruikt in de keukenla liggen omdat het snijden met een gewoon mes eigenlijk net zo gemakkelijk gaat. De elektrische ruitenontdooier van Michelin is oplaadbaar, zodat je niet dat gedoe met het snoertje hebt. Maar die kost dan ook €19,90.

Spuiten

Wie een hekel heeft aan krabben, kan een spuitbus met ruitenontdooier kopen. Dat sproeien staat misschien niet zo heroïsch, maar is wel effectief. Een halve liter kost gemiddeld €3,99 en daar doe je een halve winter mee. Niet goedkoop dus, en niet erg milieuvriendelijk. En als het hard vriest, wil het na het spuiten nog weleens opnieuw aanvriezen. Kun je alsnog krabben.

Bron(nen):
  • PlusMagazine
Trefwoorden:

8 Comments

Door EIGENS WIJS (niet gecontroleerd) op do, 21-11-2019 - 21:48

ruitantivries tot -41 gr. voor 5l 12.00eu.
s.avonds een paar maal ruiten sproeien, smorgens nergens last van !!

Door Brendan (niet gecontroleerd) op wo, 20-11-2019 - 13:27

KOOP ER GEEN MET MESSING BLAD!!!!
DIE DINGEN KRASSEN ALS DE ZIEKTE.
heb mijn hele raam vergalt in 1 keer krabben.
En deze heb ik bij de automatrealen speciaalzaak gekocht.....

Door Mark (niet gecontroleerd) op wo, 25-1-2017 - 21:42

Prima, die ruitontdooiderspray! Niet te royaal insprayen, even laten inwerken en dan gewoon wegrijden. Gebruik ruitenwisser met mate want dan is de bescherming bij koude auto weg. Niets makkelijker om alle ruiten van je auto aan te pakken, zeker bij beijsde ruiten die erg lastig schoon te krabben zijn.

Door tukkertrukker (niet gecontroleerd) op wo, 25-1-2017 - 19:24

de ruit spuiten met een vloeistof heeft nadelen dat de ruit aan de binnenkant beslaan. het beste eerst de auto start en met volle kracht lucht op de voorruit aan de binnenkant blaast En dan de ruit aan de buitenkant met een krabber schoon maakt Voor de achterruit kun je achterruit verwarming aanzetten in de meeste auto's worden de zijspiegels ook dan al ontdooit

Door Johnny (niet gecontroleerd) op wo, 25-1-2017 - 16:41

Wat ook wil helpen is de ruitensproeier antivries die je in het reservoir van je ruitensproeier doet.
Koop een goedkope plantenspuit en doe daar wat van die ruitensproeier antivries in en spuit dat op je ramen.
Even wachten en daarna krab je het ijs heel gemakkelijk weg.
Bij bouwmarkten, Lidl of Aldi het je voor nog geen 4 euro 5 liter ruitensproeier antivries.

Door Johannes (niet gecontroleerd) op wo, 25-1-2017 - 12:12

Een flacon ruitontdooier is niet milieu onvriendelijk!! De gebruikte stoffen - alco0hiolen - zijn afbreekbaar.

Door bob ketting (niet gecontroleerd) op wo, 25-1-2017 - 09:55

Er is ook PREVENTIEVE Ice-free gel. Dit spuit u de 's-avonds op de autoruit en 's-ochtends doen de ruitenwissers de rest. Verkrijgbaar in spray-flacons van 500ml.
Leverancier Fiets-O-Fit b.v. in Sneek.
Ik zweer erbij.

Door Rob (niet gecontroleerd) op wo, 25-1-2017 - 09:19

Een goed verhaal, maar wat ik eigenlijk mis is dat je met een beetje pech na hard ijs of aangevroren hagel al snel een braam aan je krabber hebt die heerlijke diepe krassen in je voorruit maken.
Wij hebben alle ruitenkrabbers weggegooid en we gebruiken alleen spray. Een voorruit vervangen is nog milieu onvriendelijker dan een beetje spray om je ruit schoon te maken.
Een flesje van 500 ml spray koop je al voor 1,49 en ik heb - hier in het westen van het land - gemiddeld 1 tot 2 flesjes per jaar nodig.