Welke autoverzekering past bij u?

Getty Images

WA, WA + beperkt casco of Allrisk. Bij het afsluiten van een autoverzekering komt heel wat kijken. Want welke verzekering past bij uw auto en rijstijl? En kunt u uw schadevrije jaren zomaar meenemen van de ene verzekeraar naar de andere?

De dekking

Er zijn drie verschillende dekkingen te kiezen bij het afsluiten van een autoverzekering, die onderling behoorlijk van elkaar verschillen. Houd er rekening mee dat een uitgebreidere dekking ook een hogere premie betekent. 

Wettelijke Aansprakelijkheid (WA)

Dit is de verplichte minimumdekking. U bent hierbij verzekerd tegen schade die uw auto aan andere auto’s, weggebruikers of personen toebrengt. Dit geldt doorgaans ook als een ander in uw auto rijdt op het moment van schade. Deze dekking wordt het meest gebruikt voor auto’s die ouder zijn dan 10 jaar.

WA + beperkt casco

Met beperkt casco verzekert u ook bepaalde schade aan uw eigen auto. Het gaat hierbij om schade die anderen aan uw auto toebrengen, zoals diefstal en inbraak, maar ook om natuurlijke schade door storm of botsingen met dieren. Let er wel op dat vandalismeschade vaak niet valt onder beperkt casco. Schade die u aan uw eigen auto toebrengt is ook niet verzekerd. Deze dekking wordt veel gebruikt voor auto’s die tussen de 6 en 10 jaar oud zijn.

Allrisk

Deze dekking wordt ook wel volledig casco genoemd en is de meest uitgebreide dekking die u kunt krijgen. Hiermee is alle schade aan uw auto gedekt, ook schade die u zelf heeft veroorzaakt of vandalismeschade. Maar dat vertaalt zich natuurlijk wel in een hogere premie. Deze dekking is aanbevolen voor auto’s tot 6 jaar oud.

Hoeveel kilometer

Het aantal kilometers dat u per jaar denkt te rijden, heeft invloed op de hoogte van uw premie. De meeste verzekeringen hanteren een maximum van een bepaald aantal kilometer per jaar. Als u daarboven zit, betaalt u meer. Maar er zijn ook verzekeringen die de premie laten afhangen van het aantal kilometers dat u daadwerkelijk rijdt. Dit is zeer geschikt voor bijvoorbeeld een tweede auto die u minder gebruikt.

Diefstal

In postcodes waar het risico op diefstal groter is, betaalt u doorgaans meer premie. Daarentegen is bij sommige verzekeraars de premie lager als uw auto is uitgerust met een goed alarm.

Aanvullende dekkingen?

Kijk ook goed naar de aanvullende dekkingen die een verzekeraar aanbiedt en ga voor uzelf na of u deze dekkingen nodig heeft. Een van de nuttigste is de schadeverzekering inzittenden, ook wel inzittendenverzekering genoemd. Hiermee zijn zowel letselschade als schade aan kleding en bagage van de bestuurder en inzittenden gedekt.
En heeft u veel extra accessoires in uw auto geplaatst? Kijk dan of de accessoiredekking, die standaard bij de verzekering zit, voldoende is hiervoor.

Schadevrije jaren

Voor elk jaar dat u geen schade claimt, krijgt u een extra schadevrij jaar. Daarmee krijgt u korting op de premie van het volgende jaar, als u bij dezelfde verzekeraar blijft. Maar kunt u ze ook meenemen naar een andere verzekeraar?

Ja, dat kan. Schadevrije jaren worden landelijk geregistreerd in een database: Roy Data. Als u overstapt naar een andere verzekeraar, kunt u hier uw aantal schadevrije jaren opvragen. Maar ook uw huidige verzekeraar moet u kunnen vertellen hoeveel schadevrije jaren u op uw naam heeft staan. Let er wel op dat niet elke verzekeraar eenzelfde bonus/malussysteem hanteert!

De beste deal

De beste deal vindt u met een vergelijker, maar welke u dan gebruikt, dat is om het even. Maar let erop dat de beste deal niet noodzakelijk de goedkoopste verzekering is. Want ook de polisvoorwaarden spelen een rol, evenals het eigen risico. En wat dacht u van de voorwaarden bij diefstal of vrije keuze voor schadeherstel? Vergelijk daarom goed en kies de verzekering die het beste bij uw auto en rijstijl past. Heeft u veel spaargeld achter de hand? Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een minder complete dekking om een lagere premie te betalen.

Woont u met een jongere partner en heeft u samen een auto? Dan kan het lonen om de verzekering op naam van uw partner te zetten in verband met eventuele leeftijdstoeslagen.

Hoe goed scoort een verzekeraar?

Er zijn verschillende manieren om te achterhalen hoe tevreden klanten zijn over de verzekering. Zo kunt u op verschillende sites – waaronder vergelijkingssites – de score zien die klanten de verzekeraar geven. Ook kunt u via Klachtenkompas.nl nagaan of er klachten zijn over de autoverzekeraar.

 

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond
  • ANWB