7 tips voor een veilige barbecue

Getty Images

Een barbecue is niet alleen lekker; het is ook nog eens gezellig. Maar het blijft opletten, zeker als er veel mensen bij zijn. Zeven tips om zo veilig mogelijk te barbecueën.

1. Ondergrond

Kies allereerst een goede ondergrond. Op een oneffen ondergrond blijft een barbecue niet altijd even makkelijk staan, zeker als het om een kleinere, goedkope BBQ gaat. Als je een gasfles hebt, zorg er dan voor dat die rechtop staat en nooit onder de barbecue wordt gezet.

2. De plek

Kijk vervolgens naar een goede plek. Het is verstandig om de barbecue niet te dicht bij bloemen, planten of struiken neer te zetten. Zeker in de zomer, als het warm is, brengt dat risico met zich mee. Ook dicht bij een deuropening is niet handig in verband met de rook die dan binnendringt.

3. Water

Zorg er altijd voor dat je een emmer water vlakbij hebt staan (of blusmateriaal). Veel mensen vinden dat niet nodig of vergeten het. Toch is het verstandig. Hoe sneller je kan reageren als het mis gaat, hoe beperkt de schade.

4. Spiritus

Gebruik nooit spiritus of andere brandbare middelen. Dit is gevaarlijk. Als je niet afhankelijk wil zijn van de wind en hoe goed de aanmaakblokjes werken, zijn gasbarbecues een uitkomst. 

5. Verplaatsen

Het is een open deur, maar daarom niet onbelangrijk. We noemen het toch even: verplaats geen barbecue die aan staat, of het nou om een grote of een kleintje gaat.

6. Tangen

Ook is het goed om alleen de barbecuetangen te gebruiken die bij de barbecue horen. Die zijn geschikt om het vlees om te draaien of te verplaatsen. Gebruik je ander materiaal of je vingers, kan dat nog weleens vervelend aflopen.

7. Gasfles

Maak je gebruik van een gasbarbecue? Draai de gasfles direct dicht na het barbecueën en zet de warmtestand uit.

Bron: debarbecueboer.nl