Zomerse grillen

Getty Images

Wat is er lekkerder op een lome zomeravond dan heerlijk lang barbecueën? Met frisse vis en limoen, lamsburgers en verrassende groentepakketjes wordt het zeker genieten.

Getty Images
Culinair journaliste Marijke Sterk

Als een verlengstuk van mijn keuken, zo zie ik de barbecue in deze – hopelijk – mooie maanden. Vis, vlees, knapperige groenten, het smaakt ­extra lekker als het in de buitenlucht is bereid. De jaarlijkse barbecue met vrienden en familie is het hoogtepunt van onze zomer. Gezamenlijk kopen we de wijn en ­iedereen neemt een bijgerecht mee. Ik zorg voor de hoofdgerechten en verheug me al op wat ik dit jaar ga maken.

Provençaalse rode mul met limoen

Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereiding: 20 min.
• 4 schoongemaakte rode mullen • 2 limoenen • 1 trostomaat, ontveld zonder zaadjes • 8 takjes tijm • versgemalen ­peper, zout • 4 eetlepels olijfolie • 15 g platte peterselieblaadjes • 75 g pitloze zwarte olijven • teentje knoflook • ½ eetlepel kappertjes • extra nodig: 4 visklemmen, keukenmachine

Getty Images
Hak de tomaat, knoflook, olijven, kappertjes en peterselie in de kom van de keukenmachine op pulse-stand fijn. Roer er twee eetlepels olie door en wat peper en zout. Boen de limoenen onder warm stromend water schoon, snij ze in dunne plakjes. Spoel de vissen onder koud water, dep ze droog met keukenpapier. Verdeel het olijven/peterseliemengsel, de limoenplakjes en tijm over de binnenkant. Bestrijk de vissen met de rest van de olie en rooster ze in de visklemmen in ± 5 min. per kant boven een gloeiende barbecue bruin en gaar.

Per persoon: 300 kcal, 29 g eiwit, 19 g vet (waarvan 3 g verzadigd), 3 g koolhydraten, 2 g voedingsvezel.

Gemarineerde groentepakketjes

Getty Images
Bijgerecht voor 4 personen. Bereiding: 60 min. (waarvan 30 min. wachttijd).
• 2 kleine venkelknollen of 1 grote • 1 kleine courgette • 1 rode paprika • 8 tomaten • 150 g gemengde paddenstoelen • 2½ eetlepel ­extra vierge olijfolie • 1 eetlepel witte balsamicoazijn • 2 eetlepels fijnge­sneden verse munt • gemalen peper, zeezout • 4 stukken aluminiumfolie

Was de venkel, snij de bovenste stukjes steel met het blad eraf, halveer de knol of snij hem in vieren. Snij de courgette in plakken van ± ¾ cm, de pa­prika in vieren en halveer grote champignons. Snij de tomaten kruislings in. Verdeel de groenten over de aluminiumf­olie, bestrooi met peper en zout naar smaak. Druppel er de olie en azijn over. Vouw de folie goed dicht en laat de pakketjes 15-30 min. liggen. Leg ze 15-20 min. op het rooster van de gloeiende barbecue. Vouw daarna de pakketjes open en leg ze nog 5 min. terug (bij voorkeur met gesloten barbecue-deksel). Bestrooi de groenten met de munt en serveer direct.

Per stuk: 130 kcal, 4 g eiwit, 7 g vet (waarvan 1 g verzadigd), 11 g koolhydraten, 5 g voedingsvezel.

Arabische lamsburgers

Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereiding: 50 min. (waarvan 30 min. wachttijd).

Getty Images

• 400 g lamsgehakt • 1 potje zoetzure schijven rode biet (355 g) • 2 theelepels korianderzaad • 1½ eetlepel olijfolie • 1 sjalot • ¼ oranje paprika • 4 slablaadjes • 4 witte bolletjes • 1 eetlepel baharat ­specerijenmengsel • 1 klein ei • 4 eetlepels panko (Japans broodkruim) of paneermeel • 2 eetlepels fijnge­sneden korianderblad • versgemalen ­peper, zout. Baharat kruidenmix en panko zijn o.a. verkrijgbaar bij grotere Albert Heijns.

Laat de bieten uitlekken, kneus de ­koriander in een vijzel of met een mes en schep beide door elkaar met ­peper naar smaak en 1 eetlepel olijfolie. Pel en snipper de sjalot, snij de paprika in piepkleine stukjes. Was de sla, dep de blaadjes droog en scheur ze grof. Snij de broodjes open. Meng het gehakt met de sjalot, paprika, ­baharat, peper en zout naar smaak, het ei, de panko en koriander en vorm er 4 platte burgers van. Bestrijk ze met de rest van de olie en grill ze op het rooster boven een gloeiende barbecue aan beide kanten bruin en net gaar. Serveer ze met de biet en sla op de bolletjes.

Per persoon: 425 kcal, 27 g eiwit, 19 g vet (waarvan 7 g verzadigd), 35 g koolhydraten, 4 g voedingsvezel.

 

Auteur