Barbecuesauzen boordevol suiker

Getty Images

Voedselwaakhond Foodwatch heeft 42 barbecuesauzen uit vijf grote supermarkten onderzocht op de hoeveelheid suiker. Wat blijkt: gemiddeld bestaat barbecuesaus voor een kwart tot een derde uit suiker.

Volgens Foodwatch bevat honderd milliliter barbecuesaus gemiddeld maar liefst zeven suikerklontjes. Uitschieter is de Smooth & Smokey Barbecue Sweet van Heinz: per honderd milliliter zit daar 48,2 gram suiker – dat zijn twaalf suikerklontjes – in.

‘Naïef’

Ongemerkt krijgt de consument veel suiker binnen doordat de voedingsindustrie aan veel producten suiker toevoegt, stelt Sjoerd van de Wouw, campaigner bij Foodwatch. De organisatie dringt er bij de overheid dan ook op aan dat die meer gaat doen om de “overdaad aan suiker in producten” aan te pakken. ‘Minister Edith Schippers van Volksgezondheid moet haar naïeve geloof in zelfregulering loslaten, de voedingsindustrie waakt niet over de gezondheid van de consument.’

Obesitas

Verborgen suikers, zoals die in sauzen, soepen en zelfs vleeswaren, lijken een belangrijke oorzaak van de obesitasepidemie die de Wereldgezondheidsorganisatie heeft geconstateerd. De met de voedingsindustrie gemaakte afspraken over minder suiker, vet en zout in producten gaan Foodwatch niet ver genoeg. ‘Sauzenfabrikanten hebben alleen beloofd het zoutgehalte terug te dringen. Maar het probleem zit in dit geval in het suikergehalte,’ zegt Van de Wouw.

Auteur 
Bron 
  • Foodwatch