Barbecuesauzen boordevol suiker

Voedselwaakhond Foodwatch heeft 42 barbecuesauzen uit vijf grote supermarkten onderzocht op de hoeveelheid suiker. Wat blijkt: gemiddeld bestaat barbecuesaus voor een kwart tot een derde uit suiker.

Volgens Foodwatch bevat honderd milliliter barbecuesaus gemiddeld maar liefst zeven suikerklontjes. Uitschieter is de Smooth & Smokey Barbecue Sweet van Heinz: per honderd milliliter zit daar 48,2 gram suiker – dat zijn twaalf suikerklontjes – in.

‘Naïef’

Ongemerkt krijgt de consument veel suiker binnen doordat de voedingsindustrie aan veel producten suiker toevoegt, stelt Sjoerd van de Wouw, campaigner bij Foodwatch. De organisatie dringt er bij de overheid dan ook op aan dat die meer gaat doen om de “overdaad aan suiker in producten” aan te pakken. ‘Minister Edith Schippers van Volksgezondheid moet haar naïeve geloof in zelfregulering loslaten, de voedingsindustrie waakt niet over de gezondheid van de consument.’

Obesitas

Verborgen suikers, zoals die in sauzen, soepen en zelfs vleeswaren, lijken een belangrijke oorzaak van de obesitasepidemie die de Wereldgezondheidsorganisatie heeft geconstateerd. De met de voedingsindustrie gemaakte afspraken over minder suiker, vet en zout in producten gaan Foodwatch niet ver genoeg. ‘Sauzenfabrikanten hebben alleen beloofd het zoutgehalte terug te dringen. Maar het probleem zit in dit geval in het suikergehalte,’ zegt Van de Wouw.

Bron(nen):

1 Reactie

Door Martin van den ... (niet gecontroleerd) op di, 9-8-2016 - 14:56

Minister Schippers zet in op "zelfregulering". Zelf de zaken regelen dus. Dat is hetzelfde als dat pappa en mamma uit eten gaan, terwijl ze hun 10-jarige dochter thuislaten. De dochter krijgt de vermaning : om 9 uur naar bed, maar ze mag zelf weten of ze die actie uitvoert. Nee, dus.

Een onderneming is gericht op het maken van winst! Gezondheid van de klanten interesseert hun geen fluit. Er is er maar één die orde op zaken kan stellen en dat is de overheid. Maar, ja, 83 % van de kiezers stemt op een van de 7 liberale partijen. En liberaal betekent: de overheid zorgt alleen voor politie, justitie en leger. Ondernemingen wordt verder geen strobreed in de weg gelegd.

Als minister Schippers dat nou eens gewoon eerlijk zou vertellen tegen de bevolking, is dat geen goed idee?