PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Waarom je steeds zo moe bent: 14 oorzaken

En oplossingen

Heeft u moeite met uit bed komen, kunt u de dag pas aan na een sterke bak koffie of houdt u maar niet op met gapen? Om vermoeidheid te bestrijden, is het belangrijk om te weten waar het vandaan komt.

1. Te weinig slaap

Het klinkt als een open deur, maar misschien slaapt u wel gewoon te weinig. Dat je elke nacht minstens acht uur onder zeil moet zijn, is een fabeltje. Iedereen heeft een andere slaapbehoefte: de een is na zes uur al uitgerust, de ander kan wel negen uur slaap gebruiken. Die acht uur gaat op voor ongeveer tweederde van de mensen. Slaapt u minder dan u nodig heeft, dan merkt u dat overdag. U voelt zich moe en krijgt moeite om zich te concentreren.

Zet slapen eens wat hoger op uw prioriteitenlijstje. Ga op een vast tijdstip naar bed en ga er ook op een vast tijdstip weer uit. Verban laptops, telefoons en de televisie uit uw slaapkamer, want in een donkere ruimte slaapt u beter.

2. Slaapapneu

Sommige mensen menen dat ze voldoende slapen, maar zijn ’s nachts vaker wakker dan ze denken omdat ze apneu hebben. Bij slaapapneu stokt de adem telkens even, waardoor u automatisch ontwaakt. Na zo'n onderbreking dommelt u meteen weer in, dus meestal merkt u er niets van. Het resultaat: u denkt dat u acht uur volmaakt, maar bent eigenlijk de halve nacht wakker. Daardoor bent u overdag heel moe en slaperig.

Afvallen en stoppen met roken kunnen helpen. Drink een uur of twee voor het naar bed gaan geen alcohol meer. Slaap- en kalmeringsmiddelen verergeren apneu, dus laat deze links liggen. Bij ernstige slaapapneu kan een neusmasker (CPAP) of antisnurkbeugel uitkomst bieden.

3. Te weinig brandstof

Uw lichaam heeft voldoende brandstof nodig om goed te kunnen functioneren. Eet u te weinig of krijgt u onvoldoende voedingsstoffen binnen, dan wordt u er niet fitter op. Een gezond voedingspatroon is dus belangrijk. Sla het ontbijt niet over, eet voldoende eiwitten en koolhydraten en neem gezonde tussendoortjes om uw energie op peil te houden.

4. Bloedarmoede

In rode bloedcellen zit hemoglobine. Dit heeft u nodig om zuurstof door uw lichaam te vervoeren. Zitten er te weinig rode bloedcellen in uw bloed of werken ze niet goed, dan spreken we van bloedarmoede. Omdat er minder zuurstof vervoert wordt, kunt u klachten krijgen als vermoeidheid, zich slap voelen en duizeligheid. 

IJzergebrek is een bekende oorzaak van bloedarmoede, maar er zijn er veel meer. Bijvoorbeeld bloedverlies, aandoeningen die de aanmaak van rode bloedcellen tegenwerken en een verhoogde afbraak van rode bloedcellen. De behandeling van bloedarmoede is dan ook afhankelijk van de oorzaak.

5. Depressie

Depressie is niet alleen een psychische aandoening, het draagt ook bij aan allerlei lichamelijke problemen. Vermoeidheid, hoofdpijn en een verminderde eetlust horen daar bijvoorbeeld bij. Voelt u zich een paar weken lang somber en vermoeid, dan kampt u misschien met een depressie.

Soms waaien depressieve klachten vanzelf over. Blijft u er last van houden, dan is psychologische hulp, medicatie of een combinatie van beide de volgende stap.

6. Trage schildklier

Uw schildklier regelt de stofwisseling door hormonen aan te maken. Werkt hij te traag en produceert hij dus te weinig hormonen, dan heet dat hypothyreoïdie. Een trage schildklier zorgt ervoor dat u snel moe bent en zich sloom voelt. Ook kunt u het koud hebben en aankomen. Bloedonderzoek kan uitwijzen of u een trage schildklier heeft. Medicijnen kunnen het tekort aan schildklierhormonen aanvullen.

7. Cafeïne

Een kopje koffie houdt u wakker en alert, maar van een overdosis cafeïne worden sommige koffieleuten juist moe. Stop niet ineens met koffiedrinken, want dan krijgt u ontwenningsverschijnselen. Bouw uw cafeïne-inname af door langzamerhand je koffie-, thee-, chocola- en colagebruik te minderen.

8. Urineweginfectie

Als u een keer een urineweginfectie gehad heeft, herkent u de symptomen meteen. U moet vaak plassen en dat gaat gepaard met een branderig gevoel. Toch kondigt een urineweginfectie zich niet altijd zo duidelijk aan. Soms is vermoeidheid het enige verschijnsel. Een urinetest toont aan of u een urineweginfectie heeft. Voor zo'n ontsteking krijgt u antibiotica.

9. Diabetes

Diabetici hebben een te hoog bloedsuikergehalte in hun bloed. De suikers worden niet in de cellen omgezet in energie, maar blijven in het bloed zitten. Hierdoor komt uw lichaam zonder energie te zitten. Een andere leefstijl, zoals een dieet en meer bewegen, kan helpen bij diabetes type 2. Heeft u diabetes type 1, dan moet u insuline spuiten.

10. Uitdroging

Vermoeidheid kan ook een teken zijn dat u bent uitgedroogd. Uw lichaam heeft voldoende vocht nodig om goed te werken en uzelf af te koelen. Wacht niet tot u dorst krijgt, maar drink de hele dag door. Zo’n 1,5 liter per dag drinken is voldoende.

11. Hartproblemen

Voelt u zich tijdens uw dagelijks bezigheden snel moe, dan kan dat erop wijzen dat uw hart niet goed werkt. Gaan dingen die u voorheen nog gemakkelijk kon ineens moeizaam, dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan.

12. Onregelmatig werk

Werkt u op onregelmatige tijden of draait u nachtdiensten, dan verstoort u uw biologische klok. Terwijl u moet werken bent u moe, maar als u overdag uw slaap moet inhalen, lukt dat niet.

Probeer uw slaapkamer zo donker mogelijk te maken als u moet uitrusten. In een verduisterde, stille en koele ruimte valt u makkelijker in slaap. Ook supplementen met melatonine kunnen helpen.

13. Voedselallergie

Er zijn artsen die denken dat voedselallergieën slaperig maken. Mocht u net na het eten een dipje krijgen, dan heeft u misschien een milde vorm van voedselintolerantie. Probeer telkens één voedingsmiddel weg te laten om erachter te komen welk product u moe maakt. Een arts kan ook testen of u ergens allergisch voor bent.

14. Chronische vermoeidheid

Bent u zo moe dat het uw dagelijks leven belemmert en duurt dat al langer dan een half jaar, dan kan er meer aan de hand zijn. Het chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie hebben meer kenmerken, maar een daarvan is aanhoudende, onverklaarbare vermoeidheid.

Bron(nen):
Trefwoorden:

Reactie toevoegen

9 Comments

Door Els Persoon (niet gecontroleerd) op zo, 7-8-2016 - 12:59

Jaaaren van vermoeidheid. Artsen konden niets vinden. Uiteindelijk bleek het OT te zijn = orthostatische tremor. Zodra ik ga staan gaan mijn benen trillen en nog niet zo zachtjes ook (21 x per seconde). Reken maar uit wat een energie dat kost om je overeind te houden. Nu ik het weet probeer ik zo weinig mogelijk te staan. Zodra ik loop of ga zitten is de trilling weg. Neuroloog schrijft wel iets voor, maar dat helpt niet acht. Er is een website : www.orthostatischetremor.nl

Door Martje (niet gecontroleerd) op zo, 7-8-2016 - 12:23

ik heb ook al lange jaren (zo'n 39 a 40 jaar, toen kreeg ik de diagnose al via de reumatoloog) fibromyalgie en ben altijd heel erg moe, uitgeput bij tijden. Maar ik heb opgegeven om de diverse behandelingen te doen. Het helpt allemaal toch niet en kost alleen veel geld. Ook aan mij zie je niets met mijn 76 jaar. Mensen schatten me jonger en zeggen vaak: Wat zie je er goed uit! Maar als ik naar mezelf kijk zie ik een heel erg vermoeid mens. Ik heb ook een PM voor mijn hartproblemen en wil al tijden lang afvallen. Maar dat lukt niet. Nu zegt de diëtist dat ik veel te weinig eet, hoewel ik zelf vind dat we gezond eten: voldoende divers fruit, veel -zoveel mogelijk biologische- groente, afwisselend een ei, bio-soja vleesje, gestoofd rundvlees, biologische kip, bonen, erwten). Altijd letten we goed op wat we eten en we snoepen nauwelijks! Hij schreef me zelfs vloeibare extra voeding voor, elke dag zo'n flesje tussen de maaltijden door.
Ik weet het niet meer...ben af en toe radeloos.

Door bas domburg (niet gecontroleerd) op zo, 23-8-2015 - 12:24

poliepen uit neus verwijderd,geen resultaat.
Het bleek astma.Pufjes voogeschreven,na enkele dagen al resultaat. Geluid is verdwenen.
Gewoon naar de neuroloog gaan!!!!!!!!!!!!

Door John (niet gecontroleerd) op do, 30-10-2014 - 12:01

Ik heb het chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie.
Hierdoor sta ik 's ochtends zwaar vermoeid en met veel pijn op en ga ook zwaar vermoeid en met veel pijn weer naar bed.
De omgeving begrijpt het niet want ze zien niets aan me.
Wat dat betreft kan je beter met je arm of been in het gips lopen, dan zien ze dat je wat mankeert en wordt dat wel geaccepteerd.
Het was voor mij een openbaring toen ik deze diagnoses kreeg, ik mankeerde echt iets.
Maar de opluchting en blijheid dat ik nu kon zeggen dat ik echt iets mankeer werd al snel de grond ingeboord.
Volgens het WHO bestaan het chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie wel en worden ook als ziektes erkend.
Maar helaas, volgens het UWV bestaan het chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie niet maar zit het tussen mijn oren.
Door deze ziektes kon ik mijn werk niet volhouden en belande ik via de WW in de bijstand en heb ik volgens het UWV geen recht op een uitkering.
Het chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie zijn volgens hun denkbeeldige ziektes en ben ik te lui om te werken.
Het vervelende is dat je bij het chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie goede en slechte dagen hebt en anderen niet begrijpen dat je op een goede dag meer kan doen dan op een slechte dag.
Helaas overheersen de slechte dagen maar probeer ik toch zo veel mogelijk te doen, wat dan weer door nog meer pijn en oververmoeidheid wordt afgestraft.
Zou er ooit een dag komen dat het UWV deze ziektes erkend?
Als dat zou gebeuren dan hang ik de vlag uit.

Door Overgangsconsul... op di, 8-4-2014 - 13:30

ik weet wel de een is de ander niet,maar ook ik ben behandeld tegen kanker met bestraling en chemo,was net gestart met mijn eigen praktijk,en heb door kunnen werken wel op halve kracht maar het is me gelukt.
Trainen en veel naar buiten,yoga en extra vitamine en luister naar je lichaam.
In de nazorg groep was ik en ik vind dat onbegrijpelijk de enige die werkte( 50 jr),niet meer uitleggen aan iedereen zelf je plan maken en je zal zien beetje bij beetje krijg je meer energie.

Door will (niet gecontroleerd) op ma, 7-4-2014 - 20:34

Ik heb last van chronische vermoeidheid na een zware herseninfarct.
Er is moeilijk mee te leven.
Bij enige inspanning, komt die vermoeidheid direct om de hoek kijken.
Een ander begrijpt er niets van en kan dat ook niet begrijpen. Ze zien niets aan je!!
Probeer er niet aan te denken als ik ergens mee bezig ben.
Als ik op mijn kleindochter pas of ze logeert bij ons, dan zet ik mij er over heen, hoe moeilijk dat ook is. Zo'n kind wil spelletjes met je doen en knutselen enz. Ik wil niet dat zij last heeft van een oma die niets meer kan.
Meestal lukt het mij toch om te genieten en mee te doen met alles.
IK weet dat de vermoeidheid nooit zal verdwijnen, maar je er tegen verzetten kan wel!

Door gk (niet gecontroleerd) op ma, 7-4-2014 - 18:51

vermoeidheid na kanker is niet besproken, maar bijna ondraaglijk. je hele leven wordt veranderd en omdat je lichamelijk niets aan de patiënt ziet is er veel onbegrip. daar moet je zonder energie ook nog energie aan besteden.
:(

Door h boonstra (niet gecontroleerd) op ma, 7-4-2014 - 15:19

het is juist wat de huisarts zegt,probeer er niet aan te denken.het is mij gelukt!

Door anclair ëereboom (niet gecontroleerd) op wo, 29-1-2014 - 15:28

Als ik s'morgens wakker wordt heb ik altijd lawaai in mijn hoofd, alsof vogeltjes tjilpen of er wordt gestofzuigd. Volgens de huisarts moet ik daar maar mee leren leven. Klopt dit? 0f moet ik naar een neuroloog? Hartelijk dsank voor uw eventuele antwoord