Vier heerlijke bars langs de Belgische kust

Getty Images

De Belgische kust heeft meer te bieden dan een koffie verkeerd of een vers getapt biertje: sinds enkele jaren kunt u in zowat elke badstad ook terecht voor een verfijnde cocktail. De kusttram speelde voor Bob, en wij genoten van een uitgelezen combinatie van zilte lucht en zongestreelde drankjes.

Halte #1: The Pharmacy, Knokke

Wie het over 'cocktails aan de kust' heeft, kan niet om de Van Ongevalle-clan heen. Vier jaar geleden begon Jan, de patriarch van de familie, samen met zijn dochter Hannah en zoon Ran, een bar in een oude antiekzaak.

De gezellige look van het antieke interieur hebben ze behouden, maar verder is The Pharmacy uitgegroeid tot een knetterend laboratorium van mixology waar u zich aan hoogstaande cocktails kunt wagen, die vaak met revolutionaire methodes worden bereid. De Mint Julep Manhattan, bijvoorbeeld, waarbij ultrasone golven van 20.000 Hz door munt-geïnfuseerde bourbon worden gestuurd, zodat de smaakmoleculen gescheiden worden zonder de drank op te warmen. Dit is maar één van de vele opvallende drankjes op de voortdurend evoluerende menukaart van The Pharmacy.

The Pharmacy, Elizabetlaan 178, 8300 Knokke-Heist

[ITEMADVERTORIAL]

Halte #2: Pura Vida, Knokke

Een kroegentocht zonder strandbar is als een café zonder bier. Ook hier heeft Knokke een uitgelezen adres voor u in petto: Pura Vida. Maar liefst 47 jaar lang was dit Sonia Beach, tot Sonia's kleinzoon Frederik Torresan begin vorig jaar de zaak overnam.

Frederik leerde drankjes maken bij de cocktailwizards van The Pharmacy, en zij hielpen hem ook om zijn cocktailkaart samen te stellen. In deze strandbar hoeft u dus niet te vrezen voor mierzoete mojito's - behalve als die u gelukkig maken - maar kunt u genieten van uitgebalanceerde cocktails met bijzondere ingrediënten.

Wij raden de tropische huiscocktail Pura Vida aan, met vodka, vers ananas-, guave- en limoensap, en huisgemaakte suikersiroop die geïnfuseerd werd met drie soorten basilicum.

Pura Vida, Zeedijk-Albertstrand 542, 8300 Knokke-Heist

Halte #3: L'Apéreau, Blankenberge

Op naar Blankenberge, de Parel aan de Kust. Daar, ter hoogte van tramhalte Blankenberge Park, timmert bartender Jeroen Van Hecke al tien jaar aan een onverwoestbare cocktailreputatie, in de stijlvolle lounge L'Apéreau.

In de aanpalende broederzaak Oberbayern vindt u de beste mosselen van Blankenberge; in L'Apéreau serveert Jeroen een overheerlijke, op een houten vat gerijpte Negroni, naast een rist andere klassiekers én eigen creaties.

L'Apéreau, De Smet de Naeyerlaan 53, 8370 Blankenberge

Halte #4: Histoires d'O, Oostende

Er gaat weinig boven een combinatie van versgemaakte garnaalkroketten en zicht op zee. Dat is wat u in Histoires d'O vindt, langs de dijk in Oostende.

Een mooie bonus zijn de cocktails die eigenaar Kevin Beirens tevoorschijn tovert; topdrankjes die kunnen wedijveren met de heerlijke gerechten die deze brasserie op tafel zet. Een lokale favoriet is de 'Taste of Ibiza', met Hierbas Ibicencas, limoen, bitters en sinaas, en afgetopt met Schweppes Premium Ginger Ale.

Als u meer zin heeft in een gin-tonic, kunt u een keuze maken uit een backbar met vijftig flessen gin.

Histoires d'O, Albert I-promenade 53, 8400 Oostende

Dit artikel verscheen oorspronkelijk bij Knack Weekend.

Auteur