Halogeenlamp verdwijnt na deze maand

Getty Images

Na de gloeilamp verdwijnt deze maand ook de halogeenlamp. In september moeten lampen in de Europese Unie zo zuinig zijn, dat halogeen niet meer aan de eisen voldoet. Winkels mogen hun voorraad nog wel verkopen.

Verbruik
Halogeenlampen hebben vrijwel altijd label C of D, maar straks moeten lampen minimaal energielabel B hebben. In 2009 werd voor het eerst aangekondigd dat goedkopere, maar niet-zuinige lampen moesten verdwijnen. Eerst werden de lampen van 60, 75 en 100 watt verboden en sinds 2012 alle gloeilampen. Het gebruik van traditionele verlichting leidt tot meer CO2-uitstoot. Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal verbruiken ledlampen 75 procent minder stroom dan halogeenlampen en 85 procent minder dan gloeilampen. De EU besluit om de ''energieverslindende'' lampen te verbieden komt omdat zij de uitstoot van broeikasgassen wil verminderen. Milieu Centraal wijst erop dat er in de afgelopen jaren genoeg alternatieven op de markt zijn gekomen. De ledlamp is inmiddels in bijna alle formaten te koop. 

Vervangen
"De aanschafprijs van een ledlamp verdien je in zo'n vijf jaar terug en daarna ga je besparen. Want een ledlamp gaat gemiddeld 15.000 branduren mee en dat kan dus wel 15 jaar zijn", zegt woordvoerder Kirsten Palland. Als je vandaag nog al je gloeilampen en halogeenlampen weggooit en vervangt door ledverlichting, bespaar je volgens Palland gemiddeld bijna 50 euro per jaar. In de overgrote meerderheid van Nederlandse huizen hangen nog gloei- of halogeenlampen, zegt ze. Alle huishoudens in Nederland samen hadden volgens onderzoek uit 2016 nog 100 miljoen halogeenlampen en 65 miljoen gloeilampen hangen. Per woning gaat het gemiddeld om 13 halogeenlampen en 11 gloeilampen.

Verkrijgbaar 
Winkels mogen gewoon de voorraad nog verkopen, daarom zullen er voorlopig genoeg halogeenlampen verkrijgbaar zijn. Ook de gloeilamp is nog altijd te koop. Jaren geleden hebben winkels en consumenten een grote voorraad aangelegd zoals lampenwinkel Aurora Kontakt in Amsterdam. "Toen ze gingen verdwijnen hebben we alles ingekocht, echt op grote schaal, trailers vol. Nog steeds hebben we bakken vol, we kunnen alles leveren", zegt Remko Gremmen van Aurora. Ook probeert de winkel nu zoveel mogelijk halogeenlampen in te kopen. Hoewel de situatie nu wel anders is dan toen de gloeilamp verdween, zegt Gremmen. "Toen waren er niet zulke goede alternatieven. Niet dezelfde kleur en de dimbaarheid was moeilijk. De mensen vonden het niet mooi. Ze wilden niet in een of andere slagersvitrine zitten, maar gewoon gezellig licht."

Inmiddels is de ledlamp veel beter geworden. "Je ziet nu wel dat de ledlamp verbetert qua kleur en dimbaarheid, en dus dat er meer mensen voor led gaan. Maar er zit wel een kostenplaatje aan. Er zijn ook mensen die dat niet willen of die vastgeroest zitten in wat ze kennen." Of de halogeenlamp ook nog jarenlang verkocht gaat worden, is moeilijk in te schatten. Remko Gremmen denkt van wel. 

Detailhandel Nederland kan niet zeggen hoeveel gloeilampen er nog verkocht worden. Woordvoerder Laetitia Gruwel: "De verkoop van deze lampen is een aflopende zaak. Het betreft het opmaken van de voorraad en daarom heeft het geen zin om hier cijfers van bij te houden."

Bron 
  • NOS