Nieuwe Najaarsbespaartips

Getty Images

Marieke Henselmans geeft nieuwe bespaartips voor het najaar.

1 Oververzekerd of zelfverzekerd


Uit onderzoek door Independer blijkt dat veel ouderen teveel voor hun zorgverzekering betalen. Zo zijn ze (aanvullend) verzekerd voor anticonceptie en alternatieve geneeswijzen of verzekerd voor uitgebreide fysiotherapie, terwijl dat niet meer of nog niet nodig is. De oude zorgverzekering kan tot het eind van het jaar worden opgezegd, een nieuwe zorgverzekering tot eind januari worden afgesloten. Voor de basisverzekering hebben verzekeraars een acceptatieplicht.

2 Zelfverzekerd


Kijk ook eens naar de inboedelverzekering. Ouderen beginnen vaak vast een beetje op te ruimen, dingen weg te doen en/of waardevolle zaken vast met warme hand weg te geven. Grote kans dat de inboedelverzekering daar nog niet op is afgesteld. Zelf heb ik nadat ik verhuisde naar een kleinere woning de inboedelverzekering opgezegd. Veel meubels komen van Marktplaats of Gratisoptehalen.nl Alleen fotoalbums zijn onbetaalbaar en daar kan geen verzekering mee helpen. Bij onmisbare verzekeringen: sommige verzekeraars geven korting als je de premie voor een heel jaar vooruit betaalt.

3 Eén ingrediënt te weinig


Je hebt genoeg in huis om een bepaalde maaltijd te koken, maar je mist één ingrediënt. Dan zijn er drie mogelijkheden. Je kunt het gaan kopen. Of je kunt het vervangen door iets wat je wel in huis hebt. De ene pastasoort is bijvoorbeeld makkelijk te vervangen door een andere. Vervang bosuitjes door prei of ui, champagne door cider, oesterzwammen door champignons, enzovoorts. Derde mogelijkheid: probeer hoe het bevalt om dat ene ding een keer weg te laten.

4 Interessant en gratis


De leeszalen van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag zijn gratis te bezoeken met een leeszaalpas. Naast alle boeken en tijdschriften die zijn verschenen, bezit de kb bijzondere collecties historische kranten, handschriften, brieven van schrijvers en kinderboeken. Daaruit worden exposities samengesteld met elke week een ‘topstuk’. Om dingen te lenen moet je lid zijn, dat is maar € 15 per jaar.

5 Hoor wie klopt daar geld uit mijn zak


Met al die Klazen, Kerst en Oud en Nieuw worden we flink op kosten gejaagd. We hebben weinig keus, de feesten niet vieren is geen optie. Wel de lusten en niet teveel lasten is mijn advies. Het begint al met Sint Maarten, komende zondag op 11 november. Je kunt een grote zak pepernoten kopen bij de voordeelsuper en die zelf mengen met een zakje hartjes of schuimpjes. Maak bundeltjes van servetjes en doe er een leuk strikje omheen.

6 Winterbanden of all season


Het is weer winterbandentijd! Zelf ga ik al tientallen jaren zonder winterbanden en zonder ongelukken door het leven. Het scheelt natuurlijk dat ik niet van extreme sporten houd en niet speciaal hoef rond te rijden op IJsland of de Noordpool. Luc Veeger, hoofd Beleid en Actie van Veilig Verkeer Nederland, stelde ooit dat technische aanpassingen in onze auto mogelijk niet zoveel profijt opleveren als verwacht. Mensen passen namelijk met het gebruik van winterbanden hun rijgedrag op een negatieve manier aan. Het profijt dat winterbanden zouden kunnen opleveren, wordt daardoor teniet gedaan. In bepaalde landen zijn winterbanden verplicht. Wie daar niet heen gaat kan zelf kiezen.

7 Vaste lasten volgend jaar flink omhoog?


Dit bericht circuleerde afgelopen maand na Prinsjesdag en kranten en websites schreven het van elkaar over. Je zou je een ongeluk schrikken. Zelf ga ik altijd precies kijken waar het bericht op is gebaseerd. In dit geval ging het om inschattingen en aannames bij een gezin van meerdere personen. De zorgverzekering wordt duurder, maar mogelijk niet zoveel als eerst werd gedacht. Hetzelfde geldt voor de energiebelasting, wel iets hoger maar niet zoveel. Het bericht dat het meevalt kwam al een paar dagen later, maar haalt vaak de krant of websites niet, want goed nieuws is geen nieuws.

8 Gelukkig niet zó rijk


Om je humeur gratis te verbeteren kun je jezelf vergelijken met mensen in arme landen óf met de superrijken. Die laatste hebben pas hoge vaste lasten! Jaren terug lekten de betaalgegevens van Britney Spears uit. Het bleek dat zij 300.000 dollar alimentatie moest betalen. Het onderhoud van haar auto kostte 60.000 dollar en de stomerij 30.000. En het ergste: ze betaalde jaarlijks bijna een half miljoen aan personeel. Wat een zorgen!