Sinds 1 juli 2016 bieden alle grote banken rentemiddeling aan

Bij laatkomers loopt het echter nog geen storm.

Getty Images

Rentemiddeling is een manier om de nog vaststaande hoge hypotheekrente open te breken en gebruik te maken van de huidige lage hypotheekrente. Vanaf 1 juli 2016 is dit mogelijk bij alle grote banken banken in Nederland.

Hoewel rentemiddeling bij de ING en SNS is rentemiddeling al langer mogelijk is, ziet laatkomer ABN Amro het nog niet stormlopen. De SNS zegt maandelijks tussen de 1500 en 3000 aanvragen van klanten te krijgen, terwijl bij ABN sinds 1 juli slechts 5000 van de 800000 hypotheekhouders gebruik hebben gemaakt van de regeling. ABN wijdt dit aan de vakantieperiode en het feit dat het voor veel hypotheekhouders interessanter is om de boeterente in één keer af te kopen. De Rabobank meldt geen aantallen, maar zegt wel dat er minder mensen dan verwacht gebruik van maken. Deze gegevens blijken uit een rondgang van de NOS bij de banken.

Nieuwe rente ligt tussen de oude hoge rente en de huidige lage rente

Bij rentemiddeling kunnen huiseigenaren met een hoge hypotheekrente profiteren van de huidige lage rente. Omdat de bank door het eerder openbreken van de hypotheekovereenkomst kosten maakt en inkomsten derft, brengt zij het verschil tussen de oorspronkelijke rente en de nieuw af te spreken rente als boeterente in rekening. Bij rentemiddeling sluiten consumenten hun hypotheek over bij hun huidige bank en de boete daarvoor wordt verwerkt in hun nieuwe hypotheekrente. Daardoor komt die rente ergens uit tussen hun oude hoge rente en de huidige lage rente. Vooral voor mensen met en aflossingsvrije hypotheek kan rentemiddeling interessant zijn.

Niet interessant bij een spaar- of bankspaarhypotheek

Rentemiddeling is nooit interessant voor mensen met een spaar- of bankspaarhypotheek omdat de opbouwrente net zo hoog is als de rente op de lening. Bij een lagere rente moet dan meer gespaard worden en schiet je er per saldo niets mee op of kan het zelfs nadelig zijn door een lagere hypotheekrenteaftrek.

Verdeelde meningen

De Verenging Eigen Huis (VEH) heeft lang gepleit voor het feit dat alle banken rentemiddeling aanbieden en verwacht dat de komende tijd meer mensen gebruik van rentemiddeling gaan maken. De VEH heeft op haar site een hulpmiddel waarmee u kunt onderzoeken of rentemiddeling voor u interessant is. De Consumentenbond noemde eerder het rentemiddelingsaanbod van de ABN en Rabobank niet bijster interessant. “Het is te duur, er is op de korte termijn geen sterke rentestijging te verwachten en om een rentevoordeeltje te halen, zadel je jezelf voor langere tijd op met hogere lasten”.

Bron 
  • NOS