Slimme bespaartips: april 2024

Marieke Henselmans
Marieke Henselmans

Elke maand deelt doorgewinterde bespaarexpert en journalist Marieke Henselmans haar wijsheid en ervaring in de kunst van het besparen! Deze maand: een vrolijk en voordelig Pasen, niet kopen = binnen lopen, en de voorjaarskolder!

1: Vrolijk voordelig Pasen 

Pasen valt vroeg dit jaar, namelijk op 31 maart en 1 april. Je kunt besparen door eerst in je huis te kijken, of je nog Paasdingetjes hebt. Zoek een leuke lente-tak in de buurt, het hoeft niet perse een tak van de krinkelwilg te zijn. Je kunt er een paar versieringen in hangen (misschien samen met een kleinkind) en het ‘paasgevoel’ begint te kriebelen. Kost tot zover niks.

2: Niet kopen = binnen lopen

Steeds opnieuw blijkt dat het bij besparen niet gaat om wat je goedkoop weet te scoren, maar vooral om wat je níet koopt. We kunnen heel goed zonder geel gespoten paastakken, reeds gekookte en (metallic) geverfde eieren, bananen croissants met gele glazuur, dure boterschaapjes (voor de prijs van een heel pakje boter) en broodjes in de vorm van een haantje: allemaal niet super vers en leuk om zelf te maken. Eieren schilderen doen we sowieso liever zelf, toch?

3: Zelf maken van Paas-zaken

Zelf heb ik al 30 jaar een houten vormpje om een boterschaapje te maken. De vorm moet eerst in warm water, eventueel bekleed met plastic huishoudfolie, daarna beide zijden gevuld met zachte boter op kamertemperatuur. Tegen elkaar drukken, laten afkoelen in koelkast en voorzichtig uit de vorm halen. Pluk buiten een handje vogelmuur of gras, en laat het schaapje daarop staan/liggen. 

4: Broodhaantje- of haasje

Kneed een eenvoudig brooddeeg (300 bloem, 200 water, gist, zout, snuf suiker, klontje boter). Maak een haantje met krenten als ogen. Je kunt ook een paar eitjes koken (€ 2,99 voor 20 scharreleieren bij Vomar alleen op donderdag) en dn dan een haasje of mannetje kneden die een gekookt ei vast houdt. Bak de eiermannetjes gaar in de oven. op zondagochtend, dan zijn ze krakend vers.

5: Verspil mij niet

Lidl heeft nog steeds de ‘Verspil mij niet-bakjes’, waarin producten met een korte datum worden aangeboden. Gesneden groente, zuivel en brood kost dan een kwartje voor soms wel een kilo, en twee kwartjes voor vlees. Ook daar soms een kilo mager gehakt of een rollade en soms een hele kip.
Vlak na Pasen is de kans op goed gevulde ‘verspil mij niet bakjes’ groot, ga eens kijken.

6: Voorjaars-kolder

Ach, we hebben zo’n zin in het voorjaarjaar! De tuincentra lokken ons met fleurige eenjarige plantjes aanbiedingen en maken ons de kop gek. Je kunt zo’n tray viooltjes niet zomaar ophalen, maar moet (net als bij Ikea) een heel parcours afleggen langs alle mogelijks afdelingen, zodat je toch met een volle kar bij de kassa terecht komt. Bespaar vooral door even te wachten tot na half mei (ijsheiligen). Ga googelen op aanbiedingen en maak een klein maar fijn boodschappenlijstje.

7: Oranje boven!

Ga je struinen op Koningsdag? Maak ook nu een boodschappenlijstje. Kan je niks verzinnen voor je lijstje, dan is het goed om daar aan te denken als je op het punt staat iets grappigs of geks te kopen. Neem om jezelf te beschermen een zelfgekozen bedrag contant mee en laat de pinpas thuis. Wil je echt voordeel halen uit struinen of ‘staan’, overweeg dan de workshop op bespaarboeken.nl

8: Bezwaar maken tegen WOZ?

Een lagere WOZ zorgt voor een iets lagere onroerendzaakbelasting (OZB), waterschapsbelasting en eigenwoningforfait. Maar als je van plan bent de woning te verkopen is een hogere WOZ gunstig. Als je toch kiest voor bezwaar maken kun je dat het beste zelf doen. Dat is niet moeilijk, in tegenstelling tot wat die bureautjes beweren. Zo’n bureau is voor de consument gratis maar de gemeente moet het bureau fors betalen, met gemeenschapsgeld.

Nog meer besparen? Zie bespaarboeken.nl